Харолд Пинтер

С Википедије, слободне енциклопедије
Пређи на навигацију Пређи на претрагу
Харолд Пинтер
Harold-pinter-atp.jpg
Харолд Пинтер
Датум рођења(1930-10-10)10. октобар 1930.
Место рођењаЛондон, Уједињено Краљевство
Датум смрти24. децембар 2008.(2008-12-24) (78 год.)
Место смртиЛондон, Уједињено Краљевство
ШколаCentral School of Speech and Drama, Краљевска академија драмских уметности
НаградеНобелова награда за књижевност

Харолд Пинтер (енгл. Harold Pinter, источни Лондон, 10. октобар 1930Лондон, 24. децембар 2008) је био енглески књижевник, уредник, песник и политички активиста. Написао је двадесет дела, двадесет и један сценарио и режирао је двадесет и седам позоришних продукција.

Добитник је Шекспирове награде за књижевност (Хамбург), Европске награде за књижевност (Беч), Пиранделове награде (Паралмо), Дејвид Коен британске награде за књижевност, Лоренс Оливер награде и Молијерове награде за животно дело.

Пинтерово интересовање за политику је веома јавно. Годинама је отворено и снажно говорио о злоупотреби државне моћи у међународној политици укључујући и НАТО бомбардовање СР Југославије.[1]

Харолд Пинтер је енглески писац који је постигао светски успех, то је један од најкомплекснијих писаца након Другог светског рата. Његова дела су запажена по употреби тишине, која повећава тензије у корист недовољног разумевања и криптичног разговора. У истој мери препознатљиве су «Пинтерове теме»: еротска фантазија, безимена претња, опсесивност и љубомора, породична мржња и ментално узнемирање.

Нобелову награду за књижевност добио је 2005. године.

У саопштењу нобелове задужбине се, између осталог, наводи је Пинтер у свом раду „открива бездане у свакодневним причама“, као и да је „Пинтер вратио позориште на основне елементе: Затворен простор и непредвидив диалог, где људи зависе једни од других, а варке се руше."

"Његов слободни стил, пун претећих тишина, допринео је стварању придева 'Пинтеровски'."

Харолд Пинтер је 2. новембра на Изборној скупштини САНУ 2006. године изгласан за члана САНУ.

Види још[уреди | уреди извор]

Харолд Пинтер (скроз десно)

Референце[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]