Пређи на садржај

Воденица у Ривици

С Википедије, слободне енциклопедије
Воденица у Ривици
Воденица у Ривици
Опште информације
МестоРивица
ОпштинаИриг
Време настанка1800.
Тип културног добраСпоменик културе од великог значаја
Надлежна установа за заштитуЗавод за заштиту споменика културе

Воденица у Ривици, месту у општини Ириг, подигнута је 1800. године, према натпису који је постојао крај улаза и има статус споменика културе од великог значаја.

Изглед[уреди | уреди извор]

Воденица са усправним колом у Ривици подигнута по натпису спадала би међу најстарије сачуване воденице у Срему. Била је редовничка, што значи да је постојало више удеоничара, са утврђеним редом за мељаву сваког од њих. Грађена је од тврдог материјала, облепљена блатом и окречена, осим на забатној страни на којој је дрвени точак великог пречника на чије паоке пада вода спроведена с брега дрвеним коритом. Налази се у атару села на потесу Јазавац.

Услед изградње језера пренета је 1974. године на данашњу локацију, удаљену неколико стотина метара од првобитне. У нову зидану зграду воденице пренет је конзервиран млински механизам. Мада делом конзервирана она је ван употребе, јер нема воденичног јаза ни воде која би је покретала.

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]


Напомена: Садржај овог чланка је једним делом или у целости преузет са http://www.sanu.ac.rs. Носилац ауторских права над материјалом је дао дозволу да се исти објави под слободном лиценцом. Доказ о томе се налази на OTRS систему, а број тикета са конкретном дозволом је 2009072410055859.