Воденица у Ривици

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Воденица у Ривици
Vodenica u Rivici.jpg
Воденица у Ривици
Опште информације
МестоРивица
ОпштинаИриг
Време настанка1800.
Тип културног добраСпоменик културе од великог значаја
Надлежна институција
Надлежна установа за заштитуЗавод за заштиту споменика културе
СедиштеСремска Митровица
АдресаСветог Димитрија 10 22000

Воденица у Ривици, месту у општини Ириг, подигнута је 1800. године, према натпису који је постојао крај улаза и има статус споменика културе од великог значаја.

Изглед[уреди]

Воденица са усправним колом у Ривици подигнута по натпису спадала би међу најстарије сачуване воденице у Срему. Била је редовничка, што значи да је постојало више удеоничара, са утврђеним редом за мељаву сваког од њих. Грађена је од тврдог материјала, облепљена блатом и окречена, осим на забатној страни на којој је дрвени точак великог пречника на чије паоке пада вода спроведена с брега дрвеним коритом. Налази се у атару села на потесу Јазавац.

Услед изградње језера пренета је 1974. године на данашњу локацију, удаљену неколико стотина метара од првобитне. У нову зидану зграду воденице пренет је конзервиран млински механизам. Мада делом конзервирана она је ван употребе, јер нема воденичног јаза ни воде која би је покретала.

Види још[уреди]

Референце[уреди]

Спољашње везе[уреди]


Напомена: Садржај овог чланка је једним делом или у целости преузет са http://www.sanu.ac.rs. Носилац ауторских права над материјалом је дао дозволу да се исти објави под слободном лиценцом. Доказ о томе се налази на OTRS систему, а број тикета са конкретном дозволом је 2009072410055859.