Римокатоличка црква Светог Тројства у Кукујевцима

С Википедије, слободне енциклопедије
Римокатоличка црква Светог Тројства у Кукујевцима
Kukujevci, rimokatolička crkva 07.jpg
Опште информације
МестоКукујевци
ОпштинаШид
Држава Србија
Време настанка1770.
Тип културног добраСпоменик културе од великог значаја
Надлежна установа за заштитуЗавод за заштиту споменика културе

Римокатоличка црква Светог Тројства у Кукујевцима, општина Шид, подигнута је 1770. године и представља непокретно културно добро као споменик културе од великог значаја.

Архитектура[уреди | уреди извор]

Римокатоличка црква у Кукујевцима посвећена је Светом Тројству, саграђена је као једнобројна грађевина. Накнадно дозидан звоник, са бочно дозиданим одељењима, чијим је фасадама – дијагонално постављеним у односу на чеони и подужне зидове грађевине – вешто преброђена разлика у ширини између наоса и звоника. Високи сокл, плитки пиластри, профилисани хоризонтални венци и уски прозори представљају доминантне архитектонске елементе у спољашној обради цркве. Пирамидално завршен звоник, тек за трећину виши од главног дела храма и без карактеристичних барокних обележја, доприноси монолитној силуети споменика. Како је грађевина оријентисана у правцу север-југ, петострани презвитеријум смештен је на северном крају цркве, док се на источној страни налази сакристија.

У кукујевачком храму чува се слика мађарског уметника Фалконера, датована у почетак 19. века, са представом Скидања Христовог тела с крста.

Црква Светог Тројства била је знатно оштећена током Другог светског рата, док послератне обнове нису јој вратиле првобитни изглед. Црква је у запуштеном стању од 1995. године, после одласка Хрвата, неколико година је коришћена као пилана.[1]

Галерија[уреди | уреди извор]

Види још[уреди | уреди извор]

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ Иво Јосиповић у Кукујевцима, Приступљено 5. 5. 2015.

Спољашње везе[уреди | уреди извор]


Напомена: Садржај овог чланка је једним делом или у целости преузет са http://www.sanu.ac.rs. Носилац ауторских права над материјалом је дао дозволу да се исти објави под слободном лиценцом. Доказ о томе се налази на OTRS систему, а број тикета са конкретном дозволом је 2009072410055859.