Пређи на садржај

Римокатоличка црква Светог Тројства у Кукујевцима

С Википедије, слободне енциклопедије
Римокатоличка црква Светог Тројства у Кукујевцима
Опште информације
МестоКукујевци
ОпштинаШид
Држава Србија
Време настанка1770.
Тип културног добраСпоменик културе од великог значаја
Надлежна установа за заштитуЗавод за заштиту споменика културе

Римокатоличка црква Светог Тројства у Кукујевцима, општина Шид, подигнута је 1770. године и представља непокретно културно добро као споменик културе од великог значаја.

Архитектура[уреди | уреди извор]

Римокатоличка црква у Кукујевцима посвећена је Светом Тројству, саграђена је као једнобројна грађевина. Накнадно дозидан звоник, са бочно дозиданим одељењима, чијим је фасадама – дијагонално постављеним у односу на чеони и подужне зидове грађевине – вешто преброђена разлика у ширини између наоса и звоника. Високи сокл, плитки пиластри, профилисани хоризонтални венци и уски прозори представљају доминантне архитектонске елементе у спољашњој обради цркве. Пирамидално завршен звоник, тек за трећину виши од главног дела храма и без карактеристичних барокних обележја, доприноси монолитној силуети споменика. Како је грађевина оријентисана у правцу север-југ, петострани презвитеријум смештен је на северном крају цркве, док се на источној страни налази сакристија.

У кукујевачком храму чува се слика мађарског уметника Фалконера, датована у почетак 19. века, са представом Скидања Христовог тела с крста.

Црква Светог Тројства била је знатно оштећена током Другог светског рата, док послератне обнове нису јој вратиле првобитни изглед. Црква је у запуштеном стању од 1995. године, после одласка Хрвата, неколико година је коришћена као пилана.[1]

Галерија[уреди | уреди извор]

Види још[уреди | уреди извор]

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Иво Јосиповић у Кукујевцима”. Приступљено 5. 5. 2015. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]


Напомена: Садржај овог чланка је једним делом или у целости преузет са http://www.sanu.ac.rs. Носилац ауторских права над материјалом је дао дозволу да се исти објави под слободном лиценцом. Доказ о томе се налази на OTRS систему, а број тикета са конкретном дозволом је 2009072410055859.