Војнограничарска зграда у Крчедину

С Википедије, слободне енциклопедије
Војнограничарска зграда у Крчедину
Војнограничарска зграда
Опште информације
МестоКрчедин
ОпштинаИнђија
Време настанка19. век
Тип културног добраСпоменик културе од великог значаја
Надлежна установа за заштитуЗавод за заштиту споменика културе

Војнограничарска зграда у Крчедину, месту у општини Инђија, подигнута је шездесетих година 19. века, има статус споменика културе од великог значаја.

Историја[уреди | уреди извор]

Војнограничарска зграда је пројектована као спратна кућа, највероватније за официрске станове, али је због рата Аустрије са Италијом и недостатка средстава, пројекат редукован и саграђен је као приземна зграда. Како је ускоро укинута Војна граница, претпоставља се да никада није служила у војне сврхе, него је претворена у школу. Поред школе, у њој су се налазили и станови просветних радника, једно време пошта, а служила је и као магацин за житарице и минерално ђубриво.

Изглед[уреди | уреди извор]

Грађена је од тврдог материјала и малтерисана, са подрумом, високим приземљем и таванским простором. На главној фасади има пет урамљених прозора, обликованих малтером. Ови правоугаони рамови формирају неку врсту пиластра, малог сокла и венца. На крајевима зида пиластри су издељени хоризонталним браздама и представљају украсне завршетке зида. Зграда има са свих страна виши сокл.

Профилисани поткровни венац уоквирује све четири фасаде, с тим што је различито профилисан. Према дворишту је полукружан, а према улици образује кордонски венац који дели приземље од тавана. Са дворишне стране је трем са два лучна отвора, а при самим крајевима калканских зидова отвор са сегментним завршетком за улаз у трем, степениште и подрум.

Конзерваторски радови изведени су 1984. године.

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]


Напомена: Садржај овог чланка је једним делом или у целости преузет са http://www.sanu.ac.rs. Носилац ауторских права над материјалом је дао дозволу да се исти објави под слободном лиценцом. Доказ о томе се налази на OTRS систему, а број тикета са конкретном дозволом је 2009072410055859.