Римокатоличка црква Свете Катарине у Соту

С Википедије, слободне енциклопедије
Римокатоличка црква Свете Катарине у Соту
Rimokatolička crkva Sv. Katarine (Sot) 508.jpg
Римокатоличка црква Свете Катарине
Опште информације
МестоСот
ОпштинаШид
Време настанка1747.
Тип културног добраСпоменик културе од великог значаја
Надлежна установа за заштитуЗавод за заштиту споменика културе

Римокатоличка црква Свете Катарине у Соту, месту у општини Шид, подигнута је 1747. године. Време подизања одређује и представа патрона храма са точком, симболом светитељкиног мучеништва, насликана 1747. у духу барока. Представља непокретно културно добро као споменик културе од великог значаја.

Архитектура цркве[уреди | уреди извор]

Црква у Соту је посвећена Светој Катарини и као једна од старијих сакралних објеката у Срему, од настајања и током два и по века претрпела известан број преправки и доградњи.

Западну фасаду, која је у степеновању маса добила најистакнутије место, одликују лезене које уоквирују двокрилни портал надвишен полукружно завршеним прозорским отворима звоника. Од архитектонских елемената који на подједнако естетски као и конструктивни начин учествују у спољној декорацији, ваља поменути контрафоре прислоњене уз јужну фасаду, на местима где су у ентеријеру зидовима раздвојени појединачни простори грађевине.

Од истока ка западу у унутрашњости цркве, нижу се сакристија, светилиште и правоугаони брод цркве, при чему је простор сакристије најнижи и најмањи, а брод највећи и највиши, па се тако контуре споменика и у висини и у основи повећавају од олтарског дела ка прочељу грађевине, која је на западној страни завршена двоспратним звоником.

Галерија[уреди | уреди извор]

Види још[уреди | уреди извор]

Извори[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]