Српска православна црква Светог Николе у Добринцима

С Википедије, слободне енциклопедије
Српска православна црква Светог Николе у Добринцима
Црква Светог Николе у Добринцима
Опште информације
МестоДобринци
ОпштинаРума
Време настанкапрва половина 19. века
Тип културног добраСпоменик културе од великог значаја
Надлежна установа за заштитуЗавод за заштиту споменика културе

Српска православна црква Светог Николе у Добринцима је подигнута у првој половини 19. века по склапању уговора митровачког зидара Франца Сигла и Црквене општине 1808. године. Храм у Добринцима представља споменик културе од великог значаја.

Изглед[уреди | уреди извор]

Црква, по типу, припада војвођанским богомољама насталим у првој половини 19. века, као једнобродна грађевина, са полукружном апсидом на истоку и звоником изнад западног дела грађевине. Прекривена је двосливним кровом, док декорацију зидних површина чине ниски сокл, пиластри и истурени кровни венац.

Унутрашњост цркве украшена је зидним сликама Петра Чортановића из 1831. године. Сликарство троспратног иконостаса, богате барокне дрворезбе, рад је непознатог мајстора из друге половине 18. века. Коришћени су делови старог иконостаса у комбинацији са резбаријом и иконама из 19. века.[1]

Конзерваторски радови су извођени 1971, 1978. и 2004. године.

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Епархија сремска/намесништво румско”. Архивирано из оригинала 05. 02. 2018. г. Приступљено 15. 09. 2014. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]


Напомена: Садржај овог чланка је једним делом или у целости преузет са http://www.sanu.ac.rs. Носилац ауторских права над материјалом је дао дозволу да се исти објави под слободном лиценцом. Доказ о томе се налази на OTRS систему, а број тикета са конкретном дозволом је 2009072410055859.