Пређи на садржај

Српска православна црква Ваведења у Бешкој

С Википедије, слободне енциклопедије
Српска православна црква Ваведења у Бешкој
Српска православна црква Ваведења
Опште информације
МестоБешка
ОпштинаИнђија
Време настанкадруга половина 18. века
Тип културног добраСпоменик културе од великог значаја
Надлежна установа за заштитуЗавод за заштиту споменика културе

Српска православна црква Ваведења у Бешкој, у општини Инђија, подигнута је у другој половини 18. века и представља непокретно културно добро као споменик културе од великог значаја.

Изглед[уреди | уреди извор]

Сремско село Бешка налази се на обронцима Фрушке горе, десетак километара северно од Инђије. Барокна црква, посвећена Ваведењу Пресвете Богородице[1], типичног је изгледа за православне храмове свог времена, изграђене у Карловачкој митрополији са високим звоником на западној страни.

Иконостас и архијерејски трон, преовлађујућих класицистичких мотива, резао је познати мајстор Павле Бошњаковић 18361837. године. Целокупно сликарство у цркви – иконостас, иконе на архијерејском трону и на певницама, као и зидни живопис – извео је један сликар, Јефтимије Поповић 1840. године. Иако дубоко у 19. веку, он се стилски надовезује на српску рустично-грађанску варијанту рококоа. Ипак, у свом окружењу сматран је успешним сликарем, пореклом из угледне уметничке породице (праунук Хаџи Рувима и брат Георгија Поповића). Његов опус црквеног сликарства је невелик, будући да је извео само два иконостаса, а много више успеха је имао у изради портрета.

Галерија[уреди | уреди извор]

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Епархија сремска/Сремскокарловачко намесништво”. Архивирано из оригинала 01. 10. 2019. г. Приступљено 13. 09. 2014. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]


Напомена: Садржај овог чланка је једним делом или у целости преузет са http://www.sanu.ac.rs. Носилац ауторских права над материјалом је дао дозволу да се исти објави под слободном лиценцом. Доказ о томе се налази на OTRS систему, а број тикета са конкретном дозволом је 2009072410055859.