Римокатоличка црква Светог Петра у Инђији

С Википедије, слободне енциклопедије
Пређи на навигацију Пређи на претрагу
Римокатоличка црква Светог Петра у Инђији
Римокатоличка црква у Инђији.JPG
Римокатоличка црква Светог Петра
Опште информације
МестоИнђија
ОпштинаИнђија
Време настанка1872.
Тип културног добраСпоменик културе од великог значаја
Надлежна институција
Надлежна установа за заштитуЗавод за заштиту споменика културе
СедиштеСремска Митровица
АдресаСветог Димитрија 10 22000

Римокатоличка црква Светог Петра у Инђији подигнута је 1872. године и има статус споменика културе од великог значаја.

Изглед[уреди | уреди извор]

Црква посвећена апостолском предводнику Светом Петру представља типски замишљену и изведену грађевину у барокно-класицистичком маниру, прилагођену конзервативном укусу својих наручиоца. То је монументална, једнобродна грађевина са полукружном апсидом на јужној страни и високим звоником на северној. Уз западни зид додата јој је сакристија квадратне основе. На главном, јужном прочељу пиластри који фланкирају улазни портал прате линију звоника који се диже над бродом.[1]

Унутрашњост храма је монументалног изгледа, а наос је луковима који носе полобличасти свод издељен на пет травеја. Изнад улаза налази се хор са оргуљама. Зидови су обојени и украшени биљним орнаментима, а под је покривен двобојним плочицама. Главни олтар се састоји из три дела где св. Петра као централну фигуру прате стојеће фигуре светитеља постављене са леве и десне стране. Слика св. Петра је рад непознатог аутора из 19. века, док су архитектонско решење олтара и скулптуре светитеља дело сарајевског архитекте Винкаша настале у години подизања цркве. На левом и десном бочном олтару налазе се слике Богородице са св. Аном и Вазнесења Богородице, обе из 18. века.

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „ТО Војводине/Римокатоличка црква Св. Петра Инђија”. Архивирано из оригинала на датум 13. 09. 2014. Приступљено 13. 09. 2014. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]


Напомена: Садржај овог чланка је једним делом или у целости преузет са http://www.sanu.ac.rs. Носилац ауторских права над материјалом је дао дозволу да се исти објави под слободном лиценцом. Доказ о томе се налази на OTRS систему, а број тикета са конкретном дозволом је 2009072410055859.