Римокатоличка црква Светог Петра у Инђији

С Википедије, слободне енциклопедије
Римокатоличка црква Светог Петра у Инђији
Римокатоличка црква Светог Петра
Опште информације
МестоИнђија
ОпштинаИнђија
Време настанка1872.
Тип културног добраСпоменик културе од великог значаја
Надлежна установа за заштитуЗавод за заштиту споменика културе

Римокатоличка црква Светог Петра у Инђији подигнута је 1872. године и има статус споменика културе од великог значаја.

Изглед[уреди | уреди извор]

Црква посвећена апостолском предводнику Светом Петру представља типски замишљену и изведену грађевину у барокно-класицистичком маниру, прилагођену конзервативном укусу својих наручиоца. То је монументална, једнобродна грађевина са полукружном апсидом на јужној страни и високим звоником на северној. Уз западни зид додата јој је сакристија квадратне основе. На главном, јужном прочељу пиластри који фланкирају улазни портал прате линију звоника који се диже над бродом.[1]

Унутрашњост храма је монументалног изгледа, а наос је луковима који носе полобличасти свод издељен на пет травеја. Изнад улаза налази се хор са оргуљама. Зидови су обојени и украшени биљним орнаментима, а под је покривен двобојним плочицама. Главни олтар се састоји из три дела где св. Петра као централну фигуру прате стојеће фигуре светитеља постављене са леве и десне стране. Слика св. Петра је рад непознатог аутора из 19. века, док су архитектонско решење олтара и скулптуре светитеља дело сарајевског архитекте Винкаша настале у години подизања цркве. На левом и десном бочном олтару налазе се слике Богородице са св. Аном и Вазнесења Богородице, обе из 18. века.

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „ТО Војводине/Римокатоличка црква Св. Петра Инђија”. Архивирано из оригинала 13. 09. 2014. г. Приступљено 13. 09. 2014. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]


Напомена: Садржај овог чланка је једним делом или у целости преузет са http://www.sanu.ac.rs. Носилац ауторских права над материјалом је дао дозволу да се исти објави под слободном лиценцом. Доказ о томе се налази на OTRS систему, а број тикета са конкретном дозволом је 2009072410055859.