Српска православна црква Ваведења Богородице у Инђији

С Википедије, слободне енциклопедије
Српска православна црква Ваведења Богородице у Инђији
Српска православна црква Ваведења Богородице
Опште информације
МестоИнђија
ОпштинаИнђија
Време настанка1754—1755
Тип културног добраСпоменик културе од великог значаја
Надлежна установа за заштитуЗавод за заштиту споменика културе

Српска православна црква Ваведења Богородице у Инђији је подигнута 1754-1755. године и налази се на списку заштићених споменика културе од великог значаја.

Изглед[уреди | уреди извор]

Фотографија цркве

Црква у Инђији је посвећена Ваведењу Пресвете Богородице[1] и представља репрезентативну барокну грађевину са богато рашчлањеним фасадама. Западна фасада је у доњем делу решена са волутама. На северној, источној и јужној фасади налазе се пиластри односно лезене у два нивоа, од доње ивице прозора до кровног венца. Доњи део са пиластрима формира полукружно затворене нише, а горњи понавља исти облик, плитко назначен лезенама, док по две нише из доње зоне чине оквир за један прозор.

Иконостас непознатог аутора показује барокне и понегде рококо форме: престоне иконе одвојене су канелираним стубовима који се завршавају композитним капителима са изувијаним гранчицама храстовог лишћа, винове лозе са грожђем и ружа. Иконостас и икону на митрополијском трону сликао је непознати сликар 18. века, али је 1858. године иконостас чишћен и обнављан, а иконе на митрополијском столу су пресликане 1923. године. Зидне слике радио је Немања Бркић 1954. године.

Конзерваторско-рестаураторски радови обављани су на цркви 1979. године, када су уз звоник подигнуте две просторије за паљење свећа, a конзервација иконостаса изведена је 19801986. године.

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Епархија сремска/Сремскокарловачко намесништво”. Архивирано из оригинала 01. 10. 2019. г. Приступљено 13. 09. 2014. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]


Напомена: Садржај овог чланка је једним делом или у целости преузет са http://www.sanu.ac.rs. Носилац ауторских права над материјалом је дао дозволу да се исти објави под слободном лиценцом. Доказ о томе се налази на OTRS систему, а број тикета са конкретном дозволом је 2009072410055859.