Црква Светог Николе у Старом Сланкамену

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Црква Светог Николе
Crkva Sv. Nikole u Starom Slankamenu.jpg
Црква Светог Николе
Опште информације
МестоСтари Сланкамен
ОпштинаИнђија
Време настанка1468.
Тип културног добраСпоменик културе од изузетног значаја
Надлежна институција
Надлежна установа за заштитуЗавод за заштиту споменика културе
СедиштеСремска Митровица
АдресаСветог Димитрија 10 22000

Црква Светог Николе се налази у Старом Сланкамену, у општини Инђија, подигнута је 1468. године и представља споменик културе од изузетног значаја. Према предању, подигао ју је Вук Гргуровић, у народу познат као Змај Огњени Вук. Најстарији писани помен о цркви из 1501. године потиче са записа попа Ђорђа на четворојеванђељу пивског манастира. Свој данашњи изглед добила је у 18. веку, после многобројних обнова.[1]

Изглед[уреди]

Crkva Svetog Nikole u Starom Slankamenu.jpg

Црква је изграђена као једнобродна издужена грађевина са основом у облику триконхоса. Конхе су споља и изнутра полукружне. Цртеж из 1739. године и остаци поткуполних стубаца сведоче о некадашњем постојању куполе. Првобитна припрата, одвојена од наоса зидом, замењена је новом која има трибину дрвене конструкције. Високом барокном звонику 1795. године преуређена је лимена капа. Вишеструко профилисан кровни венац и наглашена вертикална подела фасада потичу из времена барокизације цркве. Остаци архитектонске пластике, који су нађени током обимних истраживања започетих још 1954. године, указује на традицију моравске школе. Једина сачувана фреска са представом Три јерарха помаже датовању сланкаменске цркве на крај 15. или почетак 16. века.

Аутор иконостаса из 1764. године је непознат. Фигуре апостола у трећем и четвртом реду могле би припадати Стефану Тенецком, али за сада то је претпоставка која се заснива искључиво на компарацији. Четири престоне иконе са старијег иконостаса, из 1749. године, приписују се почетној стваралачкој фази Василија Остојића.

Види још[уреди]

Референце[уреди]

Спољашње везе[уреди]


Напомена: Садржај овог чланка је једним делом или у целости преузет са http://www.sanu.ac.rs. Носилац ауторских права над материјалом је дао дозволу да се исти објави под слободном лиценцом. Доказ о томе се налази на OTRS систему, а број тикета са конкретном дозволом је 2009072410055859.