Српска православна црква Светог арханђела Гаврила у Платичеву

С Википедије, слободне енциклопедије
Пређи на навигацију Пређи на претрагу
Црква Светог арханђела Гаврила
Platičevo, crkva Sv. Gavrila 012.jpg
Црква Светог арханђела Гаврила у Платичеву
Опште информације
МестоПлатичево
ОпштинаРума
Време настанкакрај 18. века
Тип културног добраСпоменик културе од великог значаја
Надлежна институција
Надлежна установа за заштитуЗавод за заштиту споменика културе
СедиштеСремска Митровица
АдресаСветог Димитрија 10 22000

Српска православна црква Светог арханђела Гаврила у Платичеву, месту у општини Рума, подигнута је крајем 18. века и има статус споменика културе од великог значаја.

Изглед[уреди | уреди извор]

Platicevo2.jpg

Црква у Платичеву је посвећена арханђелу Гаврилу, саграђена је као једнобродна грађевина, уобичајене основе, са барокним звоником високим око 25 метара. Фасада је хоризонтално подељена високим соклом и кровним венцем, а вертикално плитким пиластрима, док су од декоративних елемената наглашене две акротерије на странама звоника као и корнише испод прозора. Западни и јужни портал такође су декоративно обрађени. Апсида има три прозора, а на звонику су по два отвора са сваке стране. Горњи делови прозора су застакљени разнобојним стаклом у облику шах поља.

Резбарија иконостаса дело је непознатог мајстора са краја 18. или с почетка 19. века, док се за иконе из 1802. године зна да су дело Стефана Гавриловића и брата Илије, златара. Иконостас чине две зоне. Ентеријер, почев од пластичних украса на зидовима разнобојног пода, закључно са намештајем, чини јединствену стилску целину.[1]

Галерија[уреди | уреди извор]

Види још[уреди | уреди извор]

Извори[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]


Напомена: Садржај овог чланка је једним делом или у целости преузет са http://www.sanu.ac.rs. Носилац ауторских права над материјалом је дао дозволу да се исти објави под слободном лиценцом. Доказ о томе се налази на OTRS систему, а број тикета са конкретном дозволом је 2009072410055859.