Пређи на садржај

Српска православна црква Светог арханђела Гаврила у Платичеву

С Википедије, слободне енциклопедије
Црква Светог арханђела Гаврила
Црква Светог арханђела Гаврила у Платичеву
Опште информације
МестоПлатичево
ОпштинаРума
Време настанкакрај 18. века
Тип културног добраСпоменик културе од великог значаја
Надлежна установа за заштитуЗавод за заштиту споменика културе

Српска православна црква Светог арханђела Гаврила у Платичеву, месту у општини Рума, подигнута је крајем 18. века и има статус споменика културе од великог значаја.

Изглед[уреди | уреди извор]

Фотографија цркве

Црква у Платичеву је посвећена арханђелу Гаврилу, саграђена је као једнобродна грађевина, уобичајене основе, са барокним звоником високим око 25 метара. Фасада је хоризонтално подељена високим соклом и кровним венцем, а вертикално плитким пиластрима, док су од декоративних елемената наглашене две акротерије на странама звоника као и корнише испод прозора. Западни и јужни портал такође су декоративно обрађени. Апсида има три прозора, а на звонику су по два отвора са сваке стране. Горњи делови прозора су застакљени разнобојним стаклом у облику шах поља.

Резбарија иконостаса дело је непознатог мајстора са краја 18. или с почетка 19. века, док се за иконе из 1802. године зна да су дело Стефана Гавриловића и брата Илије, златара. Иконостас чине две зоне. Ентеријер, почев од пластичних украса на зидовима разнобојног пода, закључно са намештајем, чини јединствену стилску целину.[1]

Галерија[уреди | уреди извор]

Види још[уреди | уреди извор]

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Епархија сремска/намесништво румско”. Архивирано из оригинала 05. 02. 2018. г. Приступљено 16. 09. 2014. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]


Напомена: Садржај овог чланка је једним делом или у целости преузет са http://www.sanu.ac.rs. Носилац ауторских права над материјалом је дао дозволу да се исти објави под слободном лиценцом. Доказ о томе се налази на OTRS систему, а број тикета са конкретном дозволом је 2009072410055859.