Римокатоличка црква Свете Марије у Новим Бановцима

С Википедије, слободне енциклопедије
Римокатоличка црква Свете Марије у Новим Бановцима
Римокатоличка црква Свете Марије
Опште информације
МестоНови Бановци, Србија Србија
ОпштинаСтара Пазова
Време настанка1766.
Тип културног добраСпоменик културе од великог значаја
Надлежна установа за заштитуЗавод за заштиту споменика културе

Римокатоличка црква Свете Марије у Новим Бановцима, месту у општини Стара Пазова, подигнута је 1766. године и као непокретно културно добро представља споменик културе од великог значаја.

Архитектура цркве[уреди | уреди извор]

Римокатоличка црква Свете Марије, саграђена је као издужена триконхална грађевина са сакристијом квадратне основе, која је формирана уз југозападну страну цркве, између бочне и олтарске конхе. Масиван двоспратни звоник, са лучним пролазима у приземљу, украшава репрезентативно источно прочеље. Отменост здања истакнута је архитектонском пластиком у виду једноставно профилисаних венаца и пиластра са степенасто решеним капителима, чиме је наглашена вертикална и хоризонтална подела фасадних површина. Храм је покривен двосливним кровом, а над звоником је лимена капа налик пирамиди. У цркви се чува изузетна икона Богородице са Христом из 19. века, рад непознатог мајстора.[1]

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „ТО Војводине/Католичке цркве”. Архивирано из оригинала 28. 09. 2014. г. Приступљено 19. 09. 2014. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]


Напомена: Садржај овог чланка је једним делом или у целости преузет са http://www.sanu.ac.rs. Носилац ауторских права над материјалом је дао дозволу да се исти објави под слободном лиценцом. Доказ о томе се налази на OTRS систему, а број тикета са конкретном дозволом је 2009072410055859.