Српска православна црква Благовести у Крњешевцима

С Википедије, слободне енциклопедије
Српска православна црква Благовести у Крњешевцима
Српска православна црква Благовести
Опште информације
МестоКрњешевци
ОпштинаСтара Пазова
Време настанкапрва половина 19. века
Тип културног добраСпоменик културе од великог значаја
Надлежна установа за заштитуЗавод за заштиту споменика културе

Српска православна црква Благовести у Крњешевцима је подигнута 1822. године и представља споменик културе од великог значаја.

Изглед[уреди | уреди извор]

Црква у Крњешевцима је посвећена је Благовестима Богородице, саграђена по склопљеном уговору Црквене општине о градњи цркве са Карлом Каскијем, војним зидарским мајстором из Петроварадина. У Сремској архидијецези тог времена велики углед уживали су војни инжењери, архитекти и мајстори зидари. Срби су их често ангажовали за изградњу и својих храмова и профаних грађевина. Благовештењска црква класицистичких стилских одлика је једнобродна грађевина са полукружном олтарском апсидом на истоку и звоником издигнутим изнад западног дела храма.[1]

Над олтаром је сегментни, шкољкасти свод а полуобличасти сводови надвишавају простор наоса. Хоризонтално рашчлањавање фасада изведено је помоћу сокла и поткровног профилисаног венца. Наглашен је вертикализам грађевине низом пиластара и дубоких полукружно завршених ниша. Звоник, фланкиран једноставним забатом, рашчлањен је по хоризонталама кордонским профилисаним венцима, а углови плитким пиластрима украшеним капителима. На врху звоника је шестострана пирамида с крстом. Класицистичку резбарију иконостаса радио је Максим Лазаревић између 18371839. године. Сликање икона, позлаћивање и марморирање иконостаса и осликавање зидова храма поверено је 1846. године Петру Чортановићу. Он је осликао и тронове у храму.

Конзерваторско-рестаураторски радови на цркви извођени су 1983. године.

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Епархија сремска/намесништво старопазовачко”. Архивирано из оригинала 05. 02. 2018. г. Приступљено 19. 09. 2014. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]


Напомена: Садржај овог чланка је једним делом или у целости преузет са http://www.sanu.ac.rs. Носилац ауторских права над материјалом је дао дозволу да се исти објави под слободном лиценцом. Доказ о томе се налази на OTRS систему, а број тикета са конкретном дозволом је 2009072410055859.