Воденица у Доњим Петровцима

С Википедије, слободне енциклопедије
Пређи на навигацију Пређи на претрагу
Воденица у Доњим Петровцима
Vodenica u Donjim Petrovcima.jpg
Воденица у Доњим Петровцима
Опште информације
МестоДоњи Петровци
ОпштинаРума
Време настанкакрај 19. века
Тип културног добраСпоменик културе од великог значаја
Надлежна институција
Надлежна установа за заштитуЗавод за заштиту споменика културе
СедиштеСремска Митровица
АдресаСветог Димитрија 10 22000

Воденица у Доњим Петровцима, као једина сачувана од седам воденица на каналу Јарчини, направљена је крајем 19. века. Заштићена као редак пример воденице у Срему, има статус споменика културе од великог значаја.

Изглед[уреди | уреди извор]

Подигли су је удружено седам мештана по чему је, као поредовник, сваки од њих имао право на ушур један дан у седмици. Воденица је зидана опеком и обликована као стамбени објекат. Подужне је основе, постављена управно на терен у паду, са високим подзидом према потоку, кроз који пролази дрвена осовина за витло. Двосливног је крова, са чеоном страном на којој су два мања прозорска отвора и окапница између зида и забата.

Унутрашњи простор подељен је на три одељења. Највеће заузима радни део, а два мања служе за смештај воденичара. Стамбени простор накнадно је повећан у односу на радни. Према механизму спада у тип воденице са усправним колом и хоризонталном осовином која је преко зупчаника и вертикалне осовине покретала воденични камен. Воденица је престала да постоји губљењем намене коју је у прошлости имала.

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]


Напомена: Садржај овог чланка је једним делом или у целости преузет са http://www.sanu.ac.rs. Носилац ауторских права над материјалом је дао дозволу да се исти објави под слободном лиценцом. Доказ о томе се налази на OTRS систему, а број тикета са конкретном дозволом је 2009072410055859.