Кућа у којој је живела Милица Стојадиновић Српкиња у Врднику

С Википедије, слободне енциклопедије
Кућа у којој је живела Милица Стојадиновић Српкиња у Врднику
Кућа у којој је живела Милица Стојадиновић Српкиња
Опште информације
МестоВрдник
ОпштинаИриг
Време настанка19. век
Тип културног добраСпоменик културе од великог значаја
Надлежна установа за заштитуЗавод за заштиту споменика културе

Кућа у којој је живела Милица Стојадиновић Српкиња се налази у главној улици у Врднику (9. војвођанске бригаде) број 76.[1] Кућа је подигнута у 19. веку и има статус споменика културе од великог значаја.

Саграђена је као приземни објекат са подрумом, правоугаоне основе, постављен дужом страном на регулационој линији улице. Фасаде су једноставне, без украса, током времена мењане као и прозорски отвори. Значајна је због тога што је у њој већи део живота провела позната песникиња Милица Стојадиновић Српкиња (18361878), значајна личност српског књижевног романтизма, слављена као прва Српкиња која се посветила књижевности. Писала је песме, родољубиве и дидактичне, а посебно је значајан дневник који је водила у Врднику, под називом „У Фрушкој гори“, у којем је описивала значајније догађаје свога времена.

Види још[уреди | уреди извор]

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ Некадашња Раваничка 33

Спољашње везе[уреди | уреди извор]


Напомена: Садржај овог чланка је једним делом или у целости преузет са http://www.sanu.ac.rs. Носилац ауторских права над материјалом је дао дозволу да се исти објави под слободном лиценцом. Доказ о томе се налази на OTRS систему, а број тикета са конкретном дозволом је 2009072410055859.