Римокатоличка црква Светог Михајла у Ердевику

С Википедије, слободне енциклопедије
Римокатоличка црква Светог Михајла
Римокатоличка црква Светог Михајла
Опште информације
МестоЕрдевик
ОпштинаШид
Држава Србија
Време настанка1890.
Тип културног добраСпоменик културе од великог значаја
Надлежна установа за заштитуЗавод за заштиту споменика културе

Римокатоличка црква Светог Михајла у Ердевику, месту у општини Шид, подигнута је 1890. године и представља споменик културе од великог значаја.

Архитектура[уреди | уреди извор]

Римокатоличка црква Светог Михајла у Ердевику саграђена је под утицајима неоготике оријентисана је у правцу север-југ, а подигнута је као једнобродна издужена црквена грађевина, са полигоналним олтарским апсидама са правоугаоним бочним просторима, од којих западни служи као сакристија. Високим звоником, уз који су са обе стране призидане једноспратне куле, завршава се јужно прочеље.

Унутрашњост храма је подељена на три травеја засведена крстастим сводовима. Велики број прозорских отвора, од којих су многи украшени витражима, доприноси утиску монументалности, на којој је нарочито инсистирано када је унутрашњи простор у питању. Декоративност фасада наглашена је контрафорима са западне, источне и северне стране. Главни улаз је фланкиран ступцима изнад којих су лунета са пластично обрађеном представом Христа и тимпанон. Украс звоника чине хоризонтални профилисани венци којима је обележена спратност и низ слепих аркада у врху. Богата дрворезба „по угледу на тиролске олтаре” и сликана декорација иконостасне преграде рад су анонимних аутора несумњивих занатских способности и ликовних искустава.

Галерија[уреди | уреди извор]

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]


Напомена: Садржај овог чланка је једним делом или у целости преузет са http://www.sanu.ac.rs. Носилац ауторских права над материјалом је дао дозволу да се исти објави под слободном лиценцом. Доказ о томе се налази на OTRS систему, а број тикета са конкретном дозволом је 2009072410055859.