Српска православна црква Ваведења у Голубинцима

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Српска православна црква Ваведења у Голубинцима
Српска православна црква у Голубинцима.JPG
Српска православна црква Ваведења
Опште информације
Место Голубинци
Општина Стара Пазова
Време настанка 1784/1788.
Тип културног добра Споменик културе од великог значаја
Надлежна институција
Надлежна установа за заштиту Завод за заштиту споменика културе
Седиште Сремска Митровица
Адреса Светог Димитрија 10 22000

Српска православна црква Ваведења у Голубинцима, месту у општини Стара Пазова, подигнута је у периоду од 1784 и 1788. године и представља споменик културе од великог значаја.

Изглед[уреди]

Црква у Голубинцима је посвећена Ваведењу Богородице. Грађевином доминира троспратна кула-звоник са отвореним портиком у приземљу, призидана уз западну страну једнобродног храма. Главни архитектонски украс фасада представљају лезене на ниском соклу и при врху завршене профилисаним кровним венцем, које на подужним зидовима одражавају унутрашњу поделу наоса на три травеја. Комуникација је остварена порталима на западној, јужној и северној страни цркве, док је ентеријер осветљен са по два прозора у сваком травеју, односно три у олтарском простору.[1]

Постојећи иконостас није у хронолошком смислу јединствено остварење. Његови најстарији делови – престоне иконе, стојеће фигуре апостола и пророка, медаљони са сценама Христових Страдања, Распеће и првобитне царске двери чија су крила данас постављена бочно од крста са Распећем – потичу из старије голубиначке цркве и приписују се познатом сликару Димитрију Бачевићу, који је у српску уметност друге половине 18. века унео најбоље традиције украјинског барока. Представе у соклу, садашње царске и бочне двери са надверјима и празничне иконе настале су 18171820. године. Њихов аутор је Стефан Суботић који је учествовао и у осликавању зидних површина.

Види још[уреди]

Референце[уреди]

Спољашње везе[уреди]


Напомена: Садржај овог чланка је једним делом или у целости преузет са http://www.sanu.ac.rs. Носилац ауторских права над материјалом је дао дозволу да се исти објави под слободном лиценцом. Доказ о томе се налази на OTRS систему, а број тикета са конкретном дозволом је 2009072410055859.