Српска православна црква Светог Николе у Нерадину

С Википедије, слободне енциклопедије
Српска православна црква Светог Николе у Нерадину
Црква Светог Николе у Нерадину
Опште информације
МестоНерадин
ОпштинаИриг
Време настанка1732.
Тип културног добраСпоменик културе од великог значаја
Надлежна установа за заштитуЗавод за заштиту споменика културе

Српска православна црква Светог Николе у Нерадину, подигнута је у првој половини 18. века (1732) и представља споменик културе од великог значаја.

Изглед[уреди | уреди извор]

Николајевска црква у Нерадину саграђена је као једнобродна грађевина са споља петостраном апсидом, правоугаоним певницама, куполом десетостраног тамбура и складним звоником. Олтарску преграду ранобарокног стила резбарио је непознати мајстор друге половине 18. века. Иконе се приписују новосадском сликару Василију Остојићу и његовом помоћнику Јовану Поповићу, а натписом су датоване у 1760. године. Уколико су аутори икона заиста Остојић и Поповић, то би значило да је нерадински иконостас настао у раном периоду њихове каријере. Остојић је прихватио стил свог украјинског учитеља Јова Василијевича, и до краја живота се држао својих уметничких веза са традицијом ранобарокне епохе, што је наручиоцима његових радова потпуно одговарало, судећи по популарности коју је имао и иметку које је стекао.[1]

На архијерејском трону налази се икона Христа. Неколико целивајућих празничних икона малог формата радио је мајстор Јефрем Исаиловић 1778. године. Зидне слике непознатог аутора представљају библијске свете личности и догађаје као и српске светитеље.

Конзерваторско-рестаураторски радови обављани су у два маха, 1964. и 1982. године.

Галерија[уреди | уреди извор]

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Епархија сремска/намесништво сремскокарловачко”. Архивирано из оригинала 01. 10. 2019. г. Приступљено 15. 09. 2014. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]


Напомена: Садржај овог чланка је једним делом или у целости преузет са http://www.sanu.ac.rs. Носилац ауторских права над материјалом је дао дозволу да се исти објави под слободном лиценцом. Доказ о томе се налази на OTRS систему, а број тикета са конкретном дозволом је 2009072410055859.