Српска православна црква Преображења у Шатринцима

Са Википедије, слободне енциклопедије
Српска православна црква Преображења у Шатринцима
Опште информације
МестоШатринци
ОпштинаИриг
Време настанка1857.
Тип културног добраСпоменик културе од великог значаја
Надлежна установа за заштитуЗавод за заштиту споменика културе

Српска православна црква Преображења у Шатринцима, за коју су припреме за изградњу започеле 1822. године, када је протопрезвитер карловачки Јован Максимовић писмено затражио дозволу од митрополита да село Шатринци подигне нову од материјала старе цркве. Подигнута је 1857. године, данас је заштићено непокретно културно добро као споменик културе од великог значаја.

Изглед[уреди | уреди извор]

Храм посвећен Светом Преображењу је невелика богомоља једнобродне основе са тространом апсидом и звоником са једноставним архитектонским украсима који се свео на ниски сокл и профилисан кровни венац. Шатриновачка Црквена општина није имала могућности за израду новог иконостаса, па је он састављен од старијих делова који су настали током четири стилски и хронолошки различита периода. Најстарије су престоне иконе (Христ и св. Јован Претеча), и царске двери, по свој прилици, из прве половине 18. века. У наредној фази настала је икона Богородице са малим Христом, највероватније из средине 18. века. Трећој фази припадају минијатурне иконе са стубовима уз царске двери, престона икона св. Параскеве, Недремано око над царским дверима, фриз са медаљонима пророка, светитеља, и серафима и проширени Деизис, које се приписују Теодору Стефанову Гологлавцу. Најзад, у четвртој фази настало је Распеће са медаљонима Богородице и св. Јована, рад мало познатог Теодора Јаношевића[1] из 1857. године.[2]

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ "Српски сион", Карловци 1902. године
  2. ^ „Епархија сремска/намесништво сремскокарловачко”. Архивирано из оригинала 01. 10. 2019. г. Приступљено 15. 09. 2014. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]


Напомена: Садржај овог чланка је једним делом или у целости преузет са http://www.sanu.ac.rs. Носилац ауторских права над материјалом је дао дозволу да се исти објави под слободном лиценцом. Доказ о томе се налази на OTRS систему, а број тикета са конкретном дозволом је 2009072410055859.