Родна кућа Ђорђа Натошевића

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Родна кућа Ђорђа Натошевића
Rodna kuća Đorđa Natoševića.jpg
Родна кућа Ђорђа Натошевића
Опште информације
МестоСтари Сланкамен
ОпштинаИнђија
Време настанкапочетак 19. века
Тип културног добраСпоменик културе од великог значаја
Надлежна институција
Надлежна установа за заштитуЗавод за заштиту споменика културе
СедиштеСремска Митровица
АдресаСветог Димитрија 10 22000

Родна кућа Ђорђа Натошевића се налази у Старом Сланкамену, у општини Инђија. Подигнута је почетком 19. века и представља споменик културе од великог значаја.

Ђорђе Натошевић[уреди]

Др Ђорђе Натошевић (18211887), лекар и просветитељ, који је свега три године провео у лекарској пракси и, сасвим неуобичајено, посветио се педагошкој струци. Још на школовању у Бечу, револуционарне 1848. године, поставио је програм „реформе целокупног народног живота”. Прво као професор 1853. године, а затим директор Српске гимназије у Новом Саду, започео је са реформом своје гимназије. Његовим залагањем и радом основано је више српских народних школа у Срему, учитељске школе у Пакрацу и Карловцу, девојачке школе у Новом Саду, Панчеву и Сомбору. Поред разноврсних активности на реформи школства, ширењу напредних идеја и буђењу националне свести, ангажовао се и у ширем просветитељском раду. Веома много је објављивао у свим српским листовима, прилоге из медицине, хигијене, физике, хемије, методологије, ботанике и других природних наука, као и историје, географије, економије. Постао је један од првих чланова књижевног одељења Матице српске у Новом Саду, а 1881. и њен председник, на чијем челу остаје све до своје смрти.

Изглед куће[уреди]

Лоцирана је на самој обали Дунава, са погледом на реку. Претпоставља се да је саграђена почетком 19. века, као приземни објекат, скоро квадратне основе, једноставних фасада без украса. Уличном фасадом доминира огромни забат, уоквирен профилисаним малтерским рамом, раздељен профилисаним венцем по половини.

Види још[уреди]

Референце[уреди]

Спољашње везе[уреди]


Напомена: Садржај овог чланка је једним делом или у целости преузет са http://www.sanu.ac.rs. Носилац ауторских права над материјалом је дао дозволу да се исти објави под слободном лиценцом. Доказ о томе се налази на OTRS систему, а број тикета са конкретном дозволом је 2009072410055859.