Зграда штедионице велепоседника Николе Петровића

Са Википедије, слободне енциклопедије
Зграда у Старој Пазови
Зграда штедионице велепоседника Николе Петровића у Старој Пазови
Опште информације
МестоСтара Пазова
ОпштинаСтара Пазова
Време настанка1905.
Тип културног добраСпоменик културе од великог значаја
Надлежна установа за заштитуЗавод за заштиту споменика културе

Зграда штедионице велепоседника Николе Петровића, позната и као Зграда СДК, јесте грађевина која се налази у самом центру Старе Пазове. подигнута је 1905. године. Представља непокретно културно добро као споменик културе од великог значаја.

Изглед[уреди | уреди извор]

Зграда је саграђена је као једноспратна грађевина пословно-стамбене намене, постављен на регулационим линијама улица, са угаоним делом који засечен у приземном делу објекта, где се налази улаз. Изнад улаза је тространи прозор, а изнад њега купола. Хоризонтална подела наглашена је помоћу профилисаног кордонског венца, између приземља и спрата, и поткровног венца, а вертикална помоћу пиластера. Приземни део фасаде има излоге, а спратни прозоре са профилисаним оквирима, који се лучно завршавају. Декоративна обрада фасада изведена је са стилским карактеристикама сецесије, у малтерној пластици са флоралним мотивима. Лоцирана је изнад врата, у горњој зони пиластера и изнад прозора.

Организацијом простора, архитектонским обликовањем и декоративном обрадом фасада, као и положајем у односу на зграду хотела „Срем“ и Евангелистичку цркву, ова зграда представља занимљив пример грађанске архитектуре са почетка 20. века века и чини складну допуну амбијенту.[1]

Конзерваторски радови на објекту изведени су 1981. године.

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]