Сеоска кућа у Војци

С Википедије, слободне енциклопедије
Сеоска кућа у Војци
Опште информације
МестоВојка
ОпштинаСтара Пазова
Време настанкакрај 19. века
Тип културног добраСпоменик културе од великог значаја
Надлежна установа за заштитуЗавод за заштиту споменика културе

Сеоска кућа у Војци, месту у општини Стара Пазова, подигнута је крајем 19. века и представља споменик културе од великог значаја.

Изглед[уреди | уреди извор]

Кућа се налази у Карађорђевој улици бр. 4, на уличној регулационој линији, саграђена је као троделни стамбени објекат. Кућа је саграђена од ћерпича, осим уличног зида који је од опеке и покривена бибер црепом. Њену основу чине предња, гостинска соба, кухиња и задња соба, а целом дужином се пружа трем. Кућа има један улаз са уличне и два са дворишне стране. Изнад зиданог парапета налазе се масивни стубови. Улична фасада куће је богато украшена пластичном декорацијом на којој се посебно истиче забат са два таванска отвора и пластичном декорацијом у облику венаца, розета и лепезе. Кућа је добро очувана и данас се користи као стамбени објекат.

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]


Напомена: Садржај овог чланка је једним делом или у целости преузет са http://www.sanu.ac.rs. Носилац ауторских права над материјалом је дао дозволу да се исти објави под слободном лиценцом. Доказ о томе се налази на OTRS систему, а број тикета са конкретном дозволом је 2009072410055859.