Сеоска кућа у Војци

С Википедије, слободне енциклопедије
Пређи на навигацију Пређи на претрагу
Сеоска кућа у Војци
Опште информације
МестоВојка
ОпштинаСтара Пазова
Време настанкакрај 19. века
Тип културног добраСпоменик културе од великог значаја
Надлежна институција
Надлежна установа за заштитуЗавод за заштиту споменика културе
СедиштеСремска Митровица
АдресаСветог Димитрија 10 22000

Сеоска кућа у Војци, месту у општини Стара Пазова, подигнута је крајем 19. века и представља споменик културе од великог значаја.

Изглед[уреди | уреди извор]

Кућа се налази у Карађорђевој улици бр. 4, на уличној регулационој линији, саграђена је као троделни стамбени објекат. Кућа је саграђена од ћерпича, осим уличног зида који је од опеке и покривена бибер црепом. Њену основу чине предња, гостинска соба, кухиња и задња соба, а целом дужином се пружа трем. Кућа има један улаз са уличне и два са дворишне стране. Изнад зиданог парапета налазе се масивни стубови. Улична фасада куће је богато украшена пластичном декорацијом на којој се посебно истиче забат са два таванска отвора и пластичном декорацијом у облику венаца, розета и лепезе. Кућа је добро очувана и данас се користи као стамбени објекат.

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]


Напомена: Садржај овог чланка је једним делом или у целости преузет са http://www.sanu.ac.rs. Носилац ауторских права над материјалом је дао дозволу да се исти објави под слободном лиценцом. Доказ о томе се налази на OTRS систему, а број тикета са конкретном дозволом је 2009072410055859.