Српска православна црква Светог Николе у Вогњу

С Википедије, слободне енциклопедије
Српска православна црква Светог Николе у Вогњу
Црква Светог Николе у Вогњу
Опште информације
МестоВогањ
ОпштинаРума
Време настанка1740/1760.
Тип културног добраСпоменик културе од великог значаја
Надлежна установа за заштитуЗавод за заштиту споменика културе

Српска православна црква Светог Николе у Вогњу крај Руме подигнута је средином 18. века. По времену настанка и стилским одликама архитектуре припада барокним споменицима Срема и убраја се у споменике културе од великог значаја.

Изглед[уреди | уреди извор]

Фотографија цркве

Храм Светог Николе је једнобродна грађевина, где је наос на источној страни завршен споља полукружном апсидом, а на западу је призидан вишеспратни звоник, квадратне основе уже од ширине брода и са карактеристичним „јастуком” и лантерном на врху. Плитке лезене на фасадама као и алтернација полукружно завршених прозора и слепих ниша одражавају унутрашњу поделу простора на три травеја. Источни травеј има певничка проширења изведена у ширини зида, тако да споља нису видљива. Осим главног улаза у храм, који се налази у приземљу звоника, постоји и портал на јужном зиду цркве.

Барокно-рокајна обележја овог споменика огледају се и на резбареној олтарској прегради, изведеној крајем шесте деценије 18. века и са уобичајеним распоредом и тематиком сликаних представа. На престоној Христовој икони исписана је година 1761. и потпис мало познатог сликара Аксентија Остојића. Претпоставља се да је он аутор и зидне декорације коју је, готово век касније, пресликао Павле Чортановић чији се живопис и данас може видети у цркви у Вогњу.[1]

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Епархија сремска/намесништво румско”. Архивирано из оригинала 05. 02. 2018. г. Приступљено 15. 09. 2014. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]


Напомена: Садржај овог чланка је једним делом или у целости преузет са http://www.sanu.ac.rs. Носилац ауторских права над материјалом је дао дозволу да се исти објави под слободном лиценцом. Доказ о томе се налази на OTRS систему, а број тикета са конкретном дозволом је 2009072410055859.