Српска православна црква Светог Николе у Стејановцима

С Википедије, слободне енциклопедије
Српска православна црква Преноса моштију Светог Николе у Стејановцима
Црква Преноса моштију Светог Николе
Опште информације
МестоСтејановци
ОпштинаРума
Време настанка1774.
Тип културног добраСпоменик културе од великог значаја
Надлежна установа за заштитуЗавод за заштиту споменика културе

Српска православна црква Преноса моштију Светог Николе у Стејановцима, месту у општини Рума, подигнута је 1774. године и представља споменик културе од великог значаја.

Изглед[уреди | уреди извор]

Црква у Стејановцима посвећена је Преносу моштију Светог Николе, саграђена је као издужена једнобродна грађевина са петостраном апсидом, певничким нишама и призиданим звоником. Декоративне елементе зидних површина чине ниски сокл, пиластри и профилисани кровни венац.

Резбарена вишеспратна иконостасна конструкција потиче из 1801. године и дело је карловачког дрворезбара Марка Вујатовића. Канелирани стубови одвајају престоне иконе. На иконостасу преовлађују биљни мотиви винове лозе са грожђем, класје, храстово лишће са жиром и руже. Иконе су првобитно биле наручене од Јакова Орфелина 1803. године. Он је, међутим, умро веома брзо по закључењу уговора са Црквеном општином, па се – судећи према ликовном рукопису – иконе приписују Арси Теодоровићу. Петар Чортановић је 1846. године обновио иконостас и живописао унутрашњост цркве.[1]

Конзерваторски радови су изведени 1998. године.

Види још[уреди | уреди извор]

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Епархија сремска/намесништво румско”. Архивирано из оригинала 05. 02. 2018. г. Приступљено 16. 09. 2014. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]


Напомена: Садржај овог чланка је једним делом или у целости преузет са http://www.sanu.ac.rs. Носилац ауторских права над материјалом је дао дозволу да се исти објави под слободном лиценцом. Доказ о томе се налази на OTRS систему, а број тикета са конкретном дозволом је 2009072410055859.