Српска православна црква Светог Николе у Стејановцима

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Српска православна црква Светог Николе у Стејановцима
Crkva Sv. Nikole u Stejanovcima.jpg
Црква Светог Николе
Опште информације
МестоСтејановци
ОпштинаРума
Време настанка1774.
Тип културног добраСпоменик културе од великог значаја
Надлежна институција
Надлежна установа за заштитуЗавод за заштиту споменика културе
СедиштеСремска Митровица
АдресаСветог Димитрија 10 22000

Српска православна црква Светог Николе у Стејановцима, месту у општини Рума, подигнута је 1774. године и представља споменик културе од великог значаја.

Изглед[уреди]

Црква у Стејановцима посвећена је Светом Николи, саграђена је као издужена једнобродна грађевина са петостраном апсидом, певничким нишама и призиданим звоником. Декоративне елементе зидних површина чине ниски сокл, пиластри и профилисани кровни венац.

Резбарена вишеспратна иконостасна конструкција потиче из 1801. године и дело је карловачког дрворезбара Марка Вујатовића. Канелирани стубови одвајају престоне иконе. На иконостасу преовлађују биљни мотиви винове лозе са грожђем, класје, храстово лишће са жиром и руже. Иконе су првобитно биле наручене од Јакова Орфелина 1803. године. Он је, међутим, умро веома брзо по закључењу уговора са Црквеном општином, па се – судећи према ликовном рукопису – иконе приписују Арси Теодоровићу. Петар Чортановић је 1846. године обновио иконостас и живописао унутрашњост цркве.[1]

Конзерваторски радови су изведени 1998. године.

Види још[уреди]

Извори[уреди]

Спољашње везе[уреди]


Напомена: Садржај овог чланка је једним делом или у целости преузет са http://www.sanu.ac.rs. Носилац ауторских права над материјалом је дао дозволу да се исти објави под слободном лиценцом. Доказ о томе се налази на OTRS систему, а број тикета са конкретном дозволом је 2009072410055859.