Српска православна црква Светог Николе у Иригу

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Српска православна црква Светог Николе у Иригу
Crkva Sv. Nikole u Irigu.jpg
Српска православна црква Светог Николе у Иригу
Опште информације
МестоИриг
ОпштинаИриг
Време настанка1732.
Тип културног добраСпоменик културе од великог значаја
Надлежна институција
Надлежна установа за заштитуЗавод за заштиту споменика културе
СедиштеСремска Митровица
АдресаСветог Димитрија 10 22000

Српска православна црква Светог Николе у Иригу је подигнута 1732. године у традицији српске средњовековне архитектуре комбиноване са барокним елементима. Представља споменик културе од великог значаја.

Изглед[уреди]

Црква је посвећена Светом Николи, изграђена је као једнобродни храм, засведен полуобличастим сводом, има куполу над централним делом коју носе четири слободна ступца и споља и изнутра петострану апсиду у ширини брода. Барокни торањ дозидан је уз западно прочеље. Хоризонтална подела фасада истакнута је кордонским венцем и низом слепих аркада, а стране дванаестостраног тамбура украшене су колонетама. Старије сликарство развијеног програма, на високој олтарској прегради извео је, како се претпоставља, 70-тих година 18. века Василије Остојић, мајстор формиран под утицајем руског црквеног барока.[1]

Иконостас је 1827. године обновио и допунио новим иконама Георгије Бакаловић. Иконе на архијерејском и Богородичином трону рад су непознатог мајстора из друге половине 18. века. Зидно сликарство из 1749. године очувано је у калоти куполе, на пандантифима и на чеоној страни лукова на своду цркве. Стилски и иконографски неуједначено и конзерваторски необрађено, представља рад непознатог аутора. Делимично је прекривено накнадним зидним сликама Димитрија Посниковића из 1886/1887. године.

Галерија[уреди]

Види још[уреди]

Извори[уреди]

  1. ^ „ТО Србије/ Ириг”. Архивирано из оригинала на датум 12. 08. 2014. Приступљено 02. 09. 2014. 

Спољашње везе[уреди]


Напомена: Садржај овог чланка је једним делом или у целости преузет са http://www.sanu.ac.rs. Носилац ауторских права над материјалом је дао дозволу да се исти објави под слободном лиценцом. Доказ о томе се налази на OTRS систему, а број тикета са конкретном дозволом је 2009072410055859.