Термоцентрала рудника угља у Врднику

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Термоцентрала рудника угља у Врднику
Ostaci termoelektrane rudnika uglja u Vrdniku.jpg
Остаци термоелектране
Опште информације
МестоВрдник
ОпштинаИриг
Време настанка1911.
Тип културног добраСпоменик културе од великог значаја
Надлежна институција
Надлежна установа за заштитуЗавод за заштиту споменика културе
СедиштеСремска Митровица
АдресаСветог Димитрија 10 22000

Термоцентрала рудника угља у Врднику је стављена у погон 1911. године, има статус споменика културе од великог значаја. Током НАТО бомбардовања зграда је претрпела колатерална оштећења. Међутим, по завршетку бомбардовања у периоду 1999-2000. године, локалне власти су централу до темеља срушиле и развукле метална постројења и опеку које су коришћене за градњу стамбених и пословних објеката. Правосудни органи ни до данас нису процесуирали ову тоталну девастацију.

Изглед[уреди]

Првенствена намена централе била је обезбеђење потребне енергије за експлоатацију истоименог рудника Врдник. Енергију је давао угаљ из рудника, а струју су производиле две парне машине од по 1000 КС преко својих динама појединачне снаге од по 750 Kw. Напон у генератору је био 3x3150 V. Централа је производила наизменичну струју фреквенције од 50 Hz. Постројења су смештена у прислоњене једноспратне хале са двосливним крововима. Објекат је зидан слично многим индустријским објектима тога времена, са стилским елементима класицизма, примењиваним у архитектури јавних и сакралних здања. Главна подужна фасада је рашчлањена плитким пиластрима, високим лучним улазом и приступним степеништем. Лево и десно од улаза пиластрима су раздвојена прозорска окна, налик на бифоре, које се лучно завршавају испод кровног венца.

Види још[уреди]

Референце[уреди]

Спољашње везе[уреди]


Напомена: Садржај овог чланка је једним делом или у целости преузет са http://www.sanu.ac.rs. Носилац ауторских права над материјалом је дао дозволу да се исти објави под слободном лиценцом. Доказ о томе се налази на OTRS систему, а број тикета са конкретном дозволом је 2009072410055859.