Зграда музеја у Руми

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Зграда музеја у Руми
Zgrada muzeja, Ruma 001.jpg
Зграда музеја у Руми
Опште информације
МестоРума
ОпштинаРума
Време настанка1772.
Тип културног добраСпоменик културе од великог значаја
Надлежна институција
Надлежна установа за заштитуЗавод за заштиту споменика културе
СедиштеСремска Митровица
АдресаСветог Димитрија 10 22000

Зграда музеја у Руми се налази се у Главној улици бр. 182, подигнута је 1772. године за Фрањевачку гимназију. Представља непокретно културно добро као споменик културе од великог значаја. Саградио је барон Марко Пејачевић, који је после преуређења Војне границе изабрао Руму за своје седиште и значајно допринео економском и урбанистичком развоју и напредовању овог града у 18. веку. По предању, била је то прва спратна грађевина у Руми.

Изглед[уреди]

Зграда музеја у Руми.JPG

Зграда је саграђена као масивна угаона спратна грађевина са основом у облику ћириличног слова „Г” и двоводним кровом покривеним бибер црепом. Фасаде су једноставне обраде, без фасадног украса, са низом правоугаоних прозора у приземном и спратном делу. Хоризонтална подела изведена је помоћу једноставног кордонског и профилисаног поткровног венца. Главна улична фасада је окренута према северу, а други део, такође уличне фасаде, према западу. Зграда је до данас у потпуности сачувала свој изглед и карактеристике објеката војнограничарске архитектуре.

Данас се у њој налази Завичајни музеј са својом збирком и два легата, сликара Миливоја Николајевића и Романа Соретића.[1]

Конзерваторско-рестаураторски радови извођени су 19771982, 19861988, 2002. и 2005. године.

Види још[уреди]

Wiki Expedition Serbia 01 132, Ruma.jpg

Извори[уреди]

Спољашње везе[уреди]


Напомена: Садржај овог чланка је једним делом или у целости преузет са http://www.sanu.ac.rs. Носилац ауторских права над материјалом је дао дозволу да се исти објави под слободном лиценцом. Доказ о томе се налази на OTRS систему, а број тикета са конкретном дозволом је 2009072410055859.