Амбар са котобањом у Сремским Михаљевцима

С Википедије, слободне енциклопедије
Амбар са котобањом у Сремским Михаљевцима
Амбар са котобањом
Опште информације
МестоСремски Михаљевци
ОпштинаПећинци
Време настанка1899.
Тип културног добраСпоменик културе од великог значаја
Надлежна установа за заштитуЗавод за заштиту споменика културе

Амбар са котобањом у Сремским Михаљевцима се налази се у Прховачкој улици бр. 54. Подигнут је 1899. године, о чему сведочи година урезана на забатну греду амбара. Запамћено је да га је градио мајстор Живан из Краљеваца. Као заштићено непокретно културно добро има статус споменика културе од великог значаја.

Изглед[уреди | уреди извор]

Амбар и котобања, између којих је шупа, постављени су над подрумом и комором, зидане опеком. Зграда је двосливног крова покривеног бибер црепом. Грађена је у скелетној конструкцији са водоравно унизаним дашчицама у стубове амбара и прикуцаним резаним летвама котобање. Припада варијанти амбара и котобања са угаоним тремом који се налази испред котобање. Трем има профилисане стубове повезане луцима и ограду од декоративно обрађених дасака. Трагови боје указују да је био полихроман. Посебна пажња посвећена је обради забата амбара, са резбареним водоравним гредама и мотивом сунца испод слемена. У средишном пољу доње зоне, судећи по обради, био је насликан кућни светац. Није непозната појава да су на забату, поред сцена и личности из националне историје, сликани свеци крсне славе, по чему би овај пример био један од оних који на то указује. Складних пропорција и лепе обраде он спада међу највредније примере амбара са котобањама.

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]


Напомена: Садржај овог чланка је једним делом или у целости преузет са http://www.sanu.ac.rs. Носилац ауторских права над материјалом је дао дозволу да се исти објави под слободном лиценцом. Доказ о томе се налази на OTRS систему, а број тикета са конкретном дозволом је 2009072410055859.