Ендокрини систем

Из Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Ендокрине жлезде)
Jump to navigation Jump to search
Велике ендокрине жлезде код човека (мушкарац лево, жена десно) 1. епифиза 2. хипофиза 3. штитна жлезда 4. грудна жлезда 5. надбубрежна жлезда 6. гуштерача 7. јајник 8. семеник

Ендокрини систем је систем жлезда у којима се, под утицајем информација из спољашње или унутрашње средине, синтетишу хормони који су у ствари одговор на те информације. Овим путем регулишу се многе активности: метаболизам, сексуалне активности, раст, метаморфоза, количина воде и минерала у организму и др. Поред ендокриних органа хормоне луче и неке нервне ћелије – неуросекреторне ћелије. Хормони се ослобађају, пошто ове жлезде немају изводне канале, у крв, лимфу или цереброспиналну течност и на тај начин доспевају до циљних органа на које делују.

Ендокрине жлезде кичмењака су различитог порекла – неке настају од ждрелног епитела (штитна, грудна жлезда), друге су у блиској вези са мозгом (хипофиза, епифиза), док се треће развијају у области бубрега (надбубрежне жлезда).

Унутрашње лучење као споредну функцију могу вршити и извесни други органи: јетра, панкреас, поједини делови црева, бубрези, срце, а значајну ендокрину функцију имају и полне жлезде.

Одржање равнотеже физиолошког стања (хомеостазе) омогућено је захваљујући дјеловању специфичних регулаторних механизама, међу којима водеће мјесто имају нервни и ендокрини систем. Ендокрини систем обухватају жлијезде са унутрашњим лучењем (ендокрине жлијезде)  у којима се стварају специфичне хемијске материје – хормони. Ендокрине жлијезде немају изводне канале као егзокрине жлијезде, па се хормони излучују директно у тјелесне течности, код хајвећег броја организама у крв, путем које одлазе до различитих органа регулишући нјихову функцију. Такав вид регулације назива се хормонална регулација.

Под утицајем информација из спољашње и унутрашње средине синтетишу се хормони, а то су органске супстанце, односно хемијска једињења липидне или протеинске природе. Они путују путем крви која облива све ћелије у организму и доспијевају до свих ткива, али ће само одређено ткиво моћи да одговори на њега. То је омогућено присуством специфичних молекула – рецептора, за које може да се веже само одређени хормон. Дакле, сваки хормон има свој специфичан рецептор који му омогућава да пренесе одређени сигнал у одређену ћелију. Када се сигнал који носе хормони пренесе у ћелију, активира се низ реакција које воде ка остваривању специфичних процеса у ћелији који омогућавају функционисање појединих органа, органских система и читавог организма.

Ендокрини жлијезде сисара и других кичмењака могу бити појединачне као шту су: хипофиза, хипоталамус, штитна (тироидна жлијезда), панкреас, а могу стајати у пару као што су: параштитне (паратироидне жлијезде), надбубрежне жлијезде и полне жлијезде (код жена јајници, а код мушкараца сјеменици). 

Хипофиза[уреди]

Смештена је у удубљењу, турском седлу, клинасте кости. Спојена је помоћу инфундибулума са хипоталамусом. Састоји се, код човека, из три режња:

 • предњег (аденохипофиза),
 • средњег (интермедијарни) и
 • задњег (неурохипофиза).

Аденохипофиза[уреди]

Лучи две групе хормона:

 1. соматотропни хормон (хормон раста) који регулише раст и развој организма;
 2. тропини (стимулини) који делују на рад других жлезда;у њих спадају:

Неурохипофиза[уреди]

Представља место где се депонују хормони створени у хипоталамусу. То су:

 • антидиуретични хормон (вазопресин) – који стимулише реапсорпцију воде из примарне мокраће чиме се смањује излучивање дефинитивне мокраће;
 • окситоцин – појачава контракције материце приликом порођаја и навирање млека.

Ендокрини панкреас[уреди]

Између жлезданих мешкова егзокриног панкреаса распоређена су Лангерхансова острвца која се састоје од 4 типа ћелија α, β, γ и δ, од којих β ћелије луче инсулин (инсула = острво), а α луче глукагон. Ова два хормона делују антагонистички на метаболизам гликозе – инсулин смањује, а глукагон повећава концентрацију гликозе у крви. При недостатку инсулина долази до хипергликемије (повишен ниво шећера у крви) што изазива шећерну болест. Гама ћелије луче панкреасни полипептид, а делта ћелије луче соматостатин (хормон раста).

Штитна жлезда (тиреоидна жлезда)[уреди]

Налази се приљубљена уз предњу и бочне стране гркљана и душника. На рад штитне жлезде утиче аденохипофиза преко TSH. Тироидеа лучи тироксин, тријодотиронин и тирокалцитонин, хормоне за чију је синтезу неопходан јод. Тироксин и тријодотиронин утичу на физички и психички раст и развој. Тиреокалцитонин снижава ниво калцијума у крви и заједно са паратхормоном и витамином Д регулише окоштавање костију.

Параштитаста жлезда[уреди]

Парна жлезда – две горње и две доње су приљубљене уз задњу страну штитне жлезде. Лучи паратхормон који регулише количину калцијума и фосфора у крви и костима.

Надбубрежне жлезде[уреди]

Налазе се на горњим половима бубрега. Састоје се из два дела, коре и сржи, који се међусобно разликују и по пореклу и по функцији.

Кора се састоји из три дела (гломерулоза, фасцицулента и зона ретицуларис) и лучи следеће групе хормона:

 • гломерулоза:
минералокортикоиде: алдостерон, кортикостерон, који регулишу промет минерала (посебно натријума и калијума) и воде, чиме одржавају хомеостазу; називају се хормони који чувају живот;
 • фасцицуланта:
гликокортикоиде: међу њима је најактивнији кортизол; регулишу промет угљених хидрата, протеина и липида;
 • зона ретицуларис:
андрогене и естрогене хормоне који утичу на развој полних органа у дечјем узрасту.

Срж надбубрежне жлезде лучи адреналин и норадреналин. Њихово дејство је слично дејству симпатичког нервног система – убрзавају рад срца, повећавају крвни притисак итд.

Полне жлезде[уреди]

Рад полних жлезда је под утицајем аденохипофизе.

Ендокрина улога тестиса огледа се у активности Лејдигових ћелија које луче тестостерон и андростедион (мање количине). Тестостерон у пубертету доводи до раста полних органа (примарне полне одлике) и развића секундарних полних одлика.

Оваријум лучи естрогене и прогестерон. Естрогени у пубертету утичу на развој полних органа и секундарних полних одлика. Оба хормона регулишу менструални циклус. Прогестерон има улогу и у трудноћи коју одржава док се на образује плацента. Тада плацента преузима улогу одржавања трудноће лучењем ових хормона.

Литература[уреди]

 • Ћурчић, Б: Развиће животиња, Научна књига, Београд, 1990.
 • Hale. W, G, Morgham, J, P: Школска енциклопедија биологије, Књига-комерц, Београд
 • Калезић, М: Основи морфологије кичмењака, ЗУНС, београд, 2001
 • Маричек, Магдалена, Ћурчић, Б, Радовић, И: Специјална зоологија. научна књига, Београд, 1986
 • Милин Ј. и сарадници: Ембриологија, Универзитет у Новом Саду, 1997.
 • Пантић, В:Биологија ћелије, Универзитет у Београду, Београд, 1997.
 • Пантић, В: Ембриологија, Научна књига, Београд, 1989.
 • Поповић С: Ембриологија човека, Дечје новине, Београд, 1990.
 • Трпинац, Д: Хистологија, Кућа штампе, Београд, 2001.
 • Шербан, М, Нада: Покретне и непокретне ћелије - увод у хистологију, Савремена администрација, Београд, 1995.

Спољашње везе[уреди]