Зграда у Старој Пазови

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Зграда у Старој Пазови
Зграда у Старој Пазови.JPG
Зграда у Старој Пазови
Опште информације
Место Стара Пазова
Општина Стара Пазова
Време настанка 1905.
Тип културног добра Споменик културе од великог значаја
Надлежна институција
Надлежна установа за заштиту Завод за заштиту споменика културе
Седиште Сремска Митровица
Адреса Светог Димитрија 10 22000

Зграда у Старој Пазови, позната и као Зграда СДК, налази се у самом центру града, подигнута је 1905. године. Представља непокретно културно добро као споменик културе од великог значаја.

Изглед[уреди]

Зграда је саграђена је као једноспратна грађевина пословно-стамбене намене, постављен на регулационим линијама улица, са угаоним делом који засечен у приземном делу објекта, где се налази улаз. Изнад улаза је тространи прозор, а изнад њега купола. Хоризонтална подела наглашена је помоћу профилисаног кордонског венца, између приземља и спрата, и поткровног венца, а вертикална помоћу пиластера. Приземни део фасаде има излоге, а спратни прозоре са профилисаним оквирима, који се лучно завршавају. Декоративна обрада фасада изведена је са стилским карактеристикама сецесије, у малтерној пластици са флоралним мотивима. Лоцирана је изнад врата, у горњој зони пиластера и изнад прозора.

Организацијом простора, архитектонским обликовањем и декоративном обрадом фасада, као и положајем у односу на зграду хотела „Срем“ и Евангелистичку цркву, ова зграда представља занимљив пример грађанске архитектуре са почетка 20. века века и чини складну допуну амбијенту. [1]

Конзерваторски радови на објекту изведени су 1981. године.

Види још[уреди]

Референце[уреди]

Спољашње везе[уреди]