Ибрахим Ругова

Из Википедије, слободне енциклопедије
Ибрахим Ругова

Ибрахим Ругова
Ибрахим Ругова

Биографија
Датум рођења 2. децембар 1944.
Место рођења Црнце, општина Исток (Социјалистичка Федеративна Република ЈугославијаСФРЈ)
Датум смрти 21. јануар 2006. (61 година)
Место смрти Приштина (Република Србија)
Супружник Фана Ругова
Политичка партија Демократски савез Косова
Потпис Ibrahim Rugova Signature.svg
Мандат(и)
1. Предеседник Косова
25. мај 199221. јануар 2006.
Претходник нико
Наследник Фатмир Сејдију

Ибрахим Ругова (алб. Ibrahim Rugova; Црнце, општина Исток, 2. децембар 1944Приштина, 21. јануар 2006) је био албански интелектуалац и политичар, први председник Демократске лиге Косова и Републике Косово.

Отац Ибрахима Ругове Уке Ругова и деда по оцу Русте Ругова били су нацистички колаборационисти. Јануара 1945. године обојица су стрељана од стране комунистичких власти.[1]

Рођен је у селу Црнце. Основну школу је завршио у Истоку, а средњу у Пећи. Дипломирао је 1971. и пет година касније магистрирао албанску књижевност на Универзитету у Приштини. Био је активни учесник демонстрација 1968. године на Приштинском Универзитету. Ибрахим Ругова је био председник Косова и Метохије и вођа највеће косовске странке Демократског савеза Косова (алб. Lidhja Demokratike e Kosovës).

Познат је по заговарању мирних протеста против српских власти за време власти Слободана Милошевића, због чега су га неки назвали „балканским Гандијем“.[2] Дугогодишњи пушач, Ругова је лета 2005. године сазнао да болује од рака плућа. Преминуо је 21. јануара, а сахрањен 26. јануара 2006. године у Приштини.

Извори[уреди]

Спољашње везе[уреди]