Само слога Србина спасава

Из Википедије, слободне енциклопедије
Грб Републике Србије са 4 оцила

Само слога Србина спасава је историјски фраза српског народа која је позивала на уједињење Србе, услед спољашњег непријатеља или унутрашњих размирица.

По легенди Свети Сава је био први човек који је користио ову фразу у 12. веку. У ово доба српска држава није имала своју националну цркву, и била је под притиском Католичке цркве да је асимилира. Свети Сава је тада одлучио да треба створити Српску православну цркву и објавио је да народ треба да се брани против католичке доминације.

Међутим, први пут у новом веку ова фраза се чула од стране пречанских Срба. Употребио ју је њихов истакнути првак Светозар Милетић, који је у катоновском духу своје говоре завршавао покличом Сложно браћо, само сложно! Само слога Србина спасава![тражи се извор од 09. 2009.]

Многи верују да се ова фраза налази на српском крсту, и на националном грбу у виду четири оцила која изгледају као четири слова С, међутим то не одговара истини. 4 облика слична слову С су наслеђена из Византијске хералдике, и највероватније репрезентују 4 слова В (грчко слово бета) из фразе: ΒΑΣΙΛΕΥΣ ΒΑΣΙΛΕΩΝ ΒΑΣΙΛΕΥΩΝ ΒΑΣΙΛΕΥΣΙΝ (Цар царева, царује царевима - речи из Откровења Јовановог и односе се на Христоса).

Спољашње везе[уреди]