Тениска сезона Новака Ђоковића у 2011. години

С Википедије, слободне енциклопедије
Новак Ђоковић подиже победнички пехар у Мелбурну 2011.

Тениска сезона Новака Ђоковића у 2011. години се сматра једном од најбољих у историји тениса[1][2][3]. Ђоковић је остао непобеђен до полуфинала Ролан Гароса, направивши низ од 43 победе. Освојио је десет турнира, од тога три гренд слема: Отворено првенство Аустралије, Вимблдон и Отворено првенство САД, као и пет турнира из Мастерс 1000 серије. Постао је први тенисер на АТП листи. Ђоковић је оборио неколико рекорда, од којих су најзначајнији највише освојених Мастерс турнира и највећа зарада у једној сезони. Остварио је однос победа и пораза 70:6 (92,1%). Иако је, статистички гледано, Новакова сезона у 2015. години била успешнија од ове, треба узети у обзир да је у овој сезони Новак након УС ОПЕН-а доживео тежу повреду леђног мишића, те да је услед те повреде и губитка форме био током целе последње трећине сезоне онемогућен да игра на истом нивоу на којем је играо током првих осам месеци.

Ток сезоне[уреди | уреди извор]

Хопман куп[уреди | уреди извор]

Ђоковић је започео сезону играјући на Хопман купу са Аном Ивановић. Били су распоређени у групу са Белгијом, Аустралијом и Казахстаном. Ђоковић је победио у свим својим мечевима, и Србија је као првопласирана обезбедила учешће у финалу. Међутим, због повреде Ане Ивановић, морали су да одустану пре финала, у којем је, уместо њих, играла другопласирана Белгија.[4]

Рана сезона на тврдој подлози[уреди | уреди извор]

Први професионални турнир за Ђоковића је био Отворено првенство Аустралије. Био је постављен за трећег носиоца. У првом колу је савладао Гранољерса са 3:0, затим Додига са 3:1. Други сет против Додига је уједно био и једини изгубљен на целом турниру. У трећем колу Виктор Троицки му је предао меч након што је Ђоковић добио први сет резултатом 6:2, а у четвртом колу победио је Алмагра. Везавши три победе без изгубљеног сета против тенисера који се на АТП листи налазе на неком од првих десет места, Томаша Бердиха, Роџера Федерера и, у финалу, Ендија Марија, освојио је другу гренд слем титулу у каријери, и то поново на Отвореном првенству Аустралије.

Следећи турнир на коме је наступао било је Тениско првенство Дубаија 2011. Био је други носилац, иза Роџера Федерера. До финала стиже побеђујући Љодру, Лопеза, Мајера и Бердиха. Победом у финалу над Федерером 6:3, 6:3, одбранио је титулу и постао троструки узастопни победник овог турнира.

Ђоковић због наступа на турниру у Индијан Велсу није учествовао у мечевима Дејвис купа. У првом колу је био слободан. У другом колу је победо Голубјева, па му је следећи противник био Ернестс Гулбис, кога је савладао изгубивши само један гем. Исти резултат поновио је и против Виктора Троицког у наредној рунди. Четвртфинални меч Ђоковић је играо против Гаскеа. Гаске је у оба сета водио, али је Ђоковић два пута преокренуо резултат[5]. У полуфиналу је савладао Роџера Федерера, и то трећи пут у сезони, a други пут у полуфиналу. Та победа је Ђоковићу донела друго место на АТП листи[6]. У финалу је савладао Надала у три сета, освојивши трећу титулу у сезони, и другу титулу у Индијан Велсу. Први пут је Надала победио у финалу неког турнира.

На Мастерсу у Мајамију, Ђоковић је без изгубљеног сета стигао до финала. Победио је Узбекистанца Дениса Истомина, Блејка, Троицког, Андерсона и Мардија Фиша са 6:3, 6:1. У финалу по други пут ове године дочекује првог тенисера света, Надала, али и овога пута Ђоковић побеђује, са 4:6, 6:3, 7:6(4).

Сезона шљаке[уреди | уреди извор]

Ђоковић је због болова у колену прескочио први АТП Мастерс турнир на шљаци[7], Отворено првенство Монте Карла, где је победио Надал. У свом родном Београду игра Отворено првенство Србије, где побеђује, а у финалу је савладао Фелисијана Лопеза са 7:6(4), 6:2.

Следећи турнир је био Мастерс у Мадриду. Имао је тежак пут до финала, јер је у четвртфиналу против Давида Ферера и у полуфиналу против Томаса Белучија морао да игра у три сета. У финалу су му, међутим, била потребна само два сета да савлада браниоца титуле, Надала. Ово је био први пут да га је победио на шљаци[8].

Потом је играо Мастерс турнир у Риму. До полуфинала стиже без изгубљеног сета, победивши Кубота, Вавринку и Седерлинга. У полуфиналу три сата је било потребно Ђоковићу да би победио Шкота Ендија Марија, 6:1, 3:6, 7:6(2). У финалу побеђује Рафаела Надала са 6:4, 6:4, освојивши свој четврти Мастерс те године и шести узастопни турнир.

Следећи турнир је био други гренд слем у сезони, Ролан Гарос. У првом колу побеђује Тиема де Бакера са 6:2, 6:1, 6:3. Друго коло је Ђоковић играо против Ханескуа. У трећем колу побеђује Дел Потра. Меч је био прекинут због мрака[9]. У осмини финала побеђује Ришара Гаскеа. У четвртфиналу Ђоковић је требало да се сусретне са Фоњинијем, али је он због повреде предао меч. Ђоковић је стигао у полуфинале са 43 везане победе. Да је победио, Ђоковић би постао први тенисер на АТП листи и изједначио би рекорд Џона Мекинроа од највише везаних победа од почетка сезоне. Међутим, његов низ је у четири сета прекинуо Роџер Федерер[10], тако га онемогућивши да стигне до првог финала на шљакастом гренд слему.

Вимблдон[уреди | уреди извор]

Ђоковић на Вимблдону 2011.

Ђоковић је одлучио да прескочи турнир у Квинс клубу и да иде директно на Вимблдон. У првом колу побеђује Шардија, у другом Андерсона, а у трећем Маркоса Багдатиса. У осмини финала је савладао Микаела Љодру. Четвртфинале му је припало после победе над тенисером из Аустралије, Бернардом Томићем, у четири сета. У борби за своје прво финале на Вимблдону, савладао је и Жоа-Вилфрида Цонгу са 3:1. Овом победом, српски тенисер попео се на прво место АТП листе, први пут у каријери[11]. У финалу је пети пут заредом победио Рафаела Надала, резултатом 6:4, 6:1, 1:6, 6:3, и тако освојио свој први Вимблдон и трећу гренд слем титулу у каријери. Први пут је победио Надала на неком гренд слем турниру. Ова победа је била значајна јер пре тога нико није везао прво место на АТП листи и освајање Вимблдона[12]. Након освајања турнира, вратио се у Београд где је доживео велики дочек испред Скупштине града.[13]

Америчка серија[уреди | уреди извор]

Само месец дана касније, на Мастерс турниру у Монтреалу, Ђоковић побеђује Давиденка, Чилића, Монфиса и Цонгу, да би у финалу после врло дугог и неизвесног меча са Фишом, успео да победи у три сета. Тако је постао први играч света који је освојио пет Мастерса у једној сезони, први играч који је победио на 5 узастопних Мастерса, те други играч (уз Сампраса) који је освојио турнир на којем је дебитовао као први играч на АТП листи[14]. Ђоковић је до тада имао 10 Мастерса, а само у тој години их је освојио пола.

Следеће недеље, на турниру у Синсинатију, у другом колу је победио деветнаестогодишњег Рајана Харисона (САД), у трећем Штјепанека, а затим је у мало тежем мечу савладао Монфиса (3:6, 6:4, 6:3). У полуфиналу га је чекао Бердих. Ђоковић је добио први сет 7:5 након што је вратио изгубљени сервис, а одмах након тога Бердих је предао меч због повреде рамена[15]. У свом шестом финалу на турнирима Мастерс серије у 2011. години Ђоковић је претрпео тек други пораз у сезони након што је, такође због повреде рамена, али и умора, предао меч Марију код резултата 4:6, 0:3[16].

Церемонија доделе пехара у финалу Отвореног првенства САД 2011.

Ипак, повреда је благовремено санирана и Ђоковић је дошао на Отворено првенство САД као први носилац, први пут у каријери на неком гренд слему. У првом колу Конор Ниланд из Ирске предао му је меч при резултату 6:0, 5:1 због тровања храном. У другом колу доминирао је против Аргентинца Карлоса Берлока. Након тога је победио и Давиденка са 3:0, а затим украјинског играча, Александра Долгополова, такође у 3 сета. Тако се Ђоковић пласирао у четвртфинале, у којем га је чекао сународник Типсаревић. Меч је завршен предајом Типсаревића због повреде тетиве при вођству Ђоковића од 2:1 у сетовима и 3:0 у 4. сету. Полуфинале је било против Федерера. Ђоковић је успео да преокрене заостатак од 2:0 у сетовима и победи Федерера четврти пут ове сезоне резултатом 6:7(9), 4:6, 6:3, 6:2, 7:5, спасавши притом 2 меч-лопте на Федереров сервис код 5:3 (40:15) у 5. сету. Ђоковићев храбри форхенд-крос ритерн на прву Федерерову меч-лопту имао је доста одјека у медијима. Тениска легенда Џон Мекинро назвао је тај ударац „једним од најбољих удараца свих времена“.[17] Ђоковић је прошао у финале у ком је, као и прошле године, играо против Надала. Овог пута је славио Ђоковић са 6:2, 6:4, 6:7(3), 6:1 и тако освојио своје прво Отворено првенство САД,[18] након два раније изгубљена финала. Упркос резултату, меч је био један од физички најисцрпљујућих ове сезоне и трајао је 4 часа и 10 минута. Овом победом Ђоковић је освојио свој 10. турнир ове сезоне и тако постао тек шести тенисер који је освојио 3 гренд слема у једној календарској години. Такође је постао други тенисер који је на путу до гренд слем титуле победио и Федерера и Надала у узастопним мечевима (први је то урадио Дел Потро 2009. године, такође на Отвореном првенству САД). Коначно, Ђоковић је постао први тенисер који је освојио титулу на гренд слему као дебитант на броју 1 АТП листе након Куријерове победе на Ролан Гаросу 1992.[19]

Касна сезона на тврдој подлози[уреди | уреди извор]

Након што се није појавио на турнирима у Пекингу и Шангају, Ђоковић је играо турнир у Базелу. Ту је испао у полуфиналу од Јапанца Кеја Нишикорија, што му је био тек четврти пораз у сезони[20]. На Мастерс турниру у Паризу се повукао из четвртфинала са Цонгом.

На Тенис мастерс купу нашао се у групи са Ферером, Бердихом и Маријем. Победио је Бердиха, али је изгубио од Ферера и Јанка Типсаревића, који је заменио Марија, јер се он повукао са турнира.

Мечеви Дејвис купа[уреди | уреди извор]

Ђоковић је у овој сезони играо за Србију у четвртфиналу и у полуфиналу Дејвис купа. Четвртфинале је било против Шведске и играло се у шведском граду Халмстаду. Ђоковић је у пару са Ненадом Зимоњићем играо против Линштеда и Аспелина, али су изгубили тај меч. Упркос томе, Србија је успела да се пласира у полуфинале. У полуфиналу Ђоковић је играо против Аргентинца Дел Потра, али је предао меч при његовом вођству од 7:6, 3:0 због повреде леђног мишића[21]. Овиме је Аргентина стекла недостижну предност над Србијом.

Егзибициони мечеви[уреди | уреди извор]

Након разорног земљотреса и цунамија, који су погодили Јапан, Ђоковић одлучује да одигра егзибициони меч са првим рекетом на планети, Рафаелом Надалом. Меч је одржан у Боготи, где је шпански тенисер успео да нанесе први пораз српском тенисеру, резултатом 7:6, 6:3[22].

Последњег дана у години Ђоковић је освојио егзибициони турнир у Абу Дабију. На турниру су играли Надал, Федерер, Цонга, Монфис и Ферер. У четвртфиналу је победио Монфиса, у полуфиналу Федерера а у финалу Ферера 6:2, 6:1.

Анализе сезоне[уреди | уреди извор]

  • Сајт Men's Tennis (Мушки тенис) је сврстао ову сезону на треће место од десет најбољих сезона у Опен ери, иза 1974. сезоне Џимија Конорса и 2006. Роџера Федерера[23].
  • Пит Сампрас је изјавио да је ова сезона била најбоља коју је видео у животу[24].
  • Борис Бекер је изјавио да је ова сезона једна од најбољих свих времена[25].
  • Надал, који је изгубио од Ђоковића у шест финала ове сезоне, је изјавио да је то „вероватно био највиши ниво тениса који је икад видео"[26].

Сви мечеви[уреди | уреди извор]

Легенда
П
победа на турниру
Б
освојена бронзана медаља
Ф
финале
С
освојена сребрна медаља
ПФ
полуфинале
3
освојена златна медаља
ЧФ
четвртфинале
КВ3
треће коло квалификација
четврто коло
КВ2
друго коло квалификација
треће коло
КВ1
прво коло квалификација
друго коло
Н
неучешће на турниру
прво коло
Т
тимско такмичење
ГФ
групна фаза
3#
меч једне од зона Дејвис купа
МБ
меч за бронзану медаљу
ПО
плеј-оф Дејвис купа

Појединачна конкуренција[27][уреди | уреди извор]

Турнир
#
Рунда
Противник
Ранг противника
Исход
Резултат
Отворено првенство Аустралије
Мелбурн, Аустралија
Гренд слем турнир
Тврда подлога
16. јануар 2011.
1
1K
Шпанија Марсел Гранољерс
42
Победа
6:1, 6:3, 6:1
2
Хрватска Иван Додиг
81
Победа
7:5, 6:7(8), 6:0, 6:2
3
Србија Виктор Троицки
27
Победа
6:2, предаја
4
Шпанија Николас Алмагро
14
Победа
6:3, 6:4, 6:0
5
ЧФ
Чешка Томаш Бердих
6
Победа
6:1, 7:6(5), 6:1
6
ПФ
Швајцарска Роџер Федерер
2
Победа
7:6(3), 7:5, 6:4
7
П
Уједињено Краљевство Енди Мари
5
Победа (1)
6:4, 6:2, 6:3
Тениско првенство Дубаија
Дубаи, Уједињени Арапски Емирати
ATП 500 серија
Тврда подлога
21. фебруар 2011.
8
Француска Мишел Љодра
27
Победа
6:3, 6:3
9
Шпанија Фелисијано Лопез
41
Победа
6:3, 2:6, 6:4
10
ЧФ
Њемачка Флоријан Мајер
38
Победа
7:5, 6:1
11
ПФ
Чешка Томаш Бердих
7
Победа
6:7(5), 6:2, 4:2, предаја
12
П
Швајцарска Роџер Федерер
2
Победа (2)
6:3, 6:3
Отворено првенство Индијан Велса
Индијан Велс, Калифорнија, САД
AТП Мастерс 1000 серија
Тврда подлога
8. март 2011.
слободан
13
Казахстан Андреј Голубјев
39
Победа
6:0, 6:4
14
Летонија Ернест Гулбис
34
Победа
6:0, 6:1
15
Србија Виктор Троицки
18
Победа
6:0, 6:1
16
ЧФ
Француска Ришар Гаске
21
Победа
6:2, 6:4
17
ПФ
Швајцарска Роџер Федерер
2
Победа
6:3, 3:6, 6:2
18
П
Шпанија Рафаел Надал
1
Победа (3) 4:6, 6:3, 6:2
Отворено првенство Мајамија у тенису
Мајами, Флорида, САД
ATП Мастерс 1000 серија
Тврда подлога
23. март 2011.
слободан
19
Узбекистан Денис Истомин
54
Победа
6:0, 6:1
20
Сједињене Америчке Државе Џејмс Блејк
173
Победа
6:2, 6:0
21
Србија Виктор Троицки
17
Победа
6:3, 6:2
22
ЧФ
Јужноафричка Република Кевин Андерсон
40
Победа
6:4, 6:2
23
ПФ
Сједињене Америчке Државе Марди Фиш
15
Победа
6:3, 6:1
24
П
Шпанија Рафаел Надал
1
Победа (4)
4:6, 6:3, 7:6(4)
Отворено првенство Србије
Београд, Србија
ATП 250 серија
Шљака
25. април 2011.
слободан
25
Румунија Адријан Унгур
175
Победа
6:2, 6:3
26
ЧФ
Словенија Блаж Кавчич
85
Победа
6:3, 6:2
ПФ
Србија Јанко Типсаревић
36
Предаја
Одустајање Типсаревића пре меча
27
П
Шпанија Фелисијано Лопез
37
Победа (5)
7:6(4), 6:2
Отворено првенство Мадрида
Мадрид, Шпанија
ATП Мастерс 1000 серија
Шљака
1. мај 2011.
слободан
28
Јужноафричка Република Кевин Андерсон
35
Победа
6:3, 6:4
29
Шпанија Гиљермо Гарсија-Лопез
29
Победа
6:1, 6:2
30
ЧФ
Шпанија Давид Ферер
6
Победа
6:4, 4:6, 6:3
31
ПФ
Бразил Томаз Белучи
36
Победа
4:6, 6:4, 6:1
32
П
Шпанија Рафаел Надал
1
Победа(6)
7:5, 6:4
Међународно првенство Италије
Рим, Италија
ATП Мастерс 1000 серија
Шљака
8. мај 2011.
слободан
33
Пољска Лукаш Кубот
141
Победа
6:0, 6:3
34
Швајцарска Станислас Вавринка
14
Победа
6:4, 6:1
35
ЧФ
Шведска Робин Седерлинг
5
Победа
6:3, 6:0
36
ПФ
Уједињено Краљевство Енди Мари
4
Победа
6:1, 3:6, 7:6(2)
37
П
Шпанија Рафаел Надал
1
Победа(7)
6:4, 6:4
Ролан Гарос
Париз, Француска
Гренд слем турнир
Шљака
17. мај 2011.
38
Холандија Тием де Бакер
71
Победа
6:2, 6:1, 6:3
39
Румунија Виктор Ханеску
60
Победа
6:4, 6:1, 2:3, предаја
40
Аргентина Хуан Мартин Дел Потро
26
Победа
6:3, 3:6, 6:3, 6:2
41
Француска Ришар Гаске
16
Победа
6:4, 6:4, 6:2
ЧФ
Италија Фабио Фоњини
49
Победа
Одустајање Фоњинија пре меча
42
ПФ
Швајцарска Роџер Федерер
3
Пораз
6:7(5), 3:6, 6:3, 6:7(5)
Вимблдон
Лондон, Велика Британија
Гренд слем турнир
Трава
20. јун 2011.
43
Француска Жереми Шарди
54
Победа
6:4, 6:1, 6:1
44
Јужноафричка Република Кевин Андерсон
36
Победа
6:3, 6:4, 6:2
45
Кипар Маркос Багдатис
30
Победа
6:4, 4:6, 6:3, 6:4
46
Француска Мишел Љодра
35
Победа
6:3, 6:3, 6:3
47
ЧФ
Аустралија Бернард Томић
158
Победа
6:2, 3:6, 6:3, 7:5
48
ПФ
Француска Жо-Вилфрид Цонга
19
Победа
7:6(4), 6:2, 6:7(9), 6:3
49
П
Шпанија Рафаел Надал
1
Победа (8)
6:4, 6:1, 1:6, 6:3
Отворено првенство Канаде
Монтреал, Канада
ATП Мастерс 1000 серија
Тврда подлога
8. август 2011.
слободан
50
Русија Николај Давиденко
30
Победа
7:5, 6:1
51
Хрватска Марин Чилић
29
Победа
7:5, 6:2
52
ЧФ
Француска Гаел Монфис
7
Победа
6:2, 6:1
53
ПФ
Француска Жо-Вилфрид Цонга
16
Победа
6:4, 3:0, предаја
54
П
Сједињене Америчке Државе Марди Фиш
8
Победа (9)
6:2, 3:6, 6:4
Отворено првенство Синсинатија
Синсинати, САД
ATП Мастерс 1000 серија
Тврда подлога
15. август 2011.
слободан
55
Сједињене Америчке Државе Рајан Херисон
78
Победа
6:2, 6:3
56
Чешка Радек Штјепанек
29
Победа
6:3, 6:3
57
ЧФ
Француска Гаел Монфис
8
Победа
3:6, 6:4, 6:3
58
ПФ
Чешка Томаш Бердих
9
Победа
7:5, предаја
59
Ф
Уједињено Краљевство Енди Мари
4
Пораз (1)
4:6, 0:3, предаја
Отворено првенство САД
Њујорк, САД
Гренд слем турнир
Тврда подлога
29. август 2011.
60
Република Ирска Конор Ниланд
197
Победа
6:0, 5:1, предаја
61
Аргентина Карлос Берлок
74
Победа
6:0, 6:0, 6:2
62
Русија Николај Давиденко
39
Победа
6:3, 6:4, 6:2
63
Украјина Александар Долгополов
23
Победа
7:6(14), 6:4, 6:2
64
ЧФ
Србија Јанко Типсаревић
20
Победа
7:6(2), 6:7(3), 6:0, 3:0, предаја
65
ПФ
Швајцарска Роџер Федерер
3
Победа
6:7(7), 4:6, 6:3, 6:2, 7:5
66
П
Шпанија Рафаел Надал
2
Победа(10)
6:2, 6:4, 6:7(3), 6:1
Дејвис куп, Полуфинале светске групе:
Србија — Аргентина

Београд, Србија
Дејвис куп
Тврда подлога (дворана)
16. септембар 2011.
67
ПФ
Аргентина Хуан Мартин Дел Потро
17
Пораз
6:7(5), 0:3, предаја
АТП Базел
Базел, Швајцарска
ATП 500 серија
Тврда подлога (дворана)
31. октобар 2011.
68
Белгија Гзавије Малис
47
Победа
6:2, 4:6, 7:5
69
Пољска Лукаш Кубот
64
Победа
6:1, 6:2
70
ЧФ
Кипар Маркос Багдатис
59
Победа
2:6, 6:2, 6:3
71
ПФ
Јапан Кеј Нишикори
32
Пораз
6:2, 6:7(4), 0:6
Париз мастерс
Париз, Француска
ATП Мастерс 1000 серија
Тврда подлога (дворана)
7. новембар 2011.
слободан
72
Хрватска Иван Додиг
39
Победа
6:4, 6:3
73
Србија Виктор Троицки
17
Победа
4:6, 6:3, 6:1
ЧФ
Француска Жо-Вилфрид Цонга
8
Предаја
Одустајање Ђоковића пре почетка меча
Тенис мастерс куп
Лондон, УК
Финале АТП светске турнеје (1500)
Тврда подлога (дворана)
20. новембар 2011.
74
ГФ
Чешка Томаш Бердих
7
Победа
3:6, 6:3, 7:6(3)
75
ГФ
Шпанија Давид Ферер
5
Пораз
3:6, 1:6
76
ГФ
Србија Јанко Типсаревић
9
Пораз
6:3, 3:6, 3:6

Парови[28][уреди | уреди извор]

Турнир
#
Рунда
Први противнички играч
Ранг првог противника
Други противнички играч
Ранг другог противника
Ранг тима
Исход
Резултат
Тениско првенство Дубаија
Дубаи, Уједињени Арапски Емирати
ATП 500 серија
Тврда подлога
21. фебруар 2011.
Партнер: Србија Марко Ђоковић
1
Индија Махеш Бупати
5
Индија Леандер Паес
7
2
Пораз
4:6, 1:6
Отворено првенство Индијан Велса
Индијан Велс, Калифорнија, САД
AТП Мастерс 1000 серија
Тврда подлога
8. март 2011.
Партнер: Србија Виктор Троицки
2
Аргентина Хуан Игнасио Чела
46
Аргентина Хуан Монако
144
Победа
6:3, 7:5
3
Пољска Лукаш Кубот
15
Аустрија Оливер Марах
12
9
Победа
6:2, 4:6, [10:7]
4
ЧФ
Индија Ронан Бопана
19
Пакистан Асиам-ул-Хак Кверши
20
15
Пораз
1:6, 6:7(5)
Отворено првенство Мајамија
Мајами, Србија
ATП Мастерс 1000 серија
Тврда подлога
23. март 2011.
Партнер: Уједињено Краљевство Енди Мари
5
Украјина Сергиј Стаховски
37
Русија Михаил Јужни
40
15
Пораз
7:5, 3:6, [8:10]
Дејвис куп, Четвртфинале светске групе:
Србија — Шведска

Халмстад, Шведска
Дејвис куп
Тврда подлога, дворана
9. јул 2011.
Партнер: Србија Ненад Зимоњић
6
ЧФ
Шведска Симон Аспелин
54
Шведска Роберт Линштед
14
162
Пораз
4:6, 6:7(5), 5:7
Отворено првенство Канаде
Монтреал, Канада
ATП Мастерс 1000 серија
Тврда подлога
8. август 2011.
Партнер: Србија Јанко Типсаревић
7
Бахаме Марк Новлес
30
Њемачка Филип Печнер
23
Победа
5:7, 6:3, [12:10]
8
Пољска Мариус Фирстенберг
15
Пољска Марћин Матковски
15
16
Пораз
6:3, 6:7(4), [5:10]

Мечеви Хопман купа[уреди | уреди извор]

Појединачно[уреди | уреди извор]

Турнир
Рунда
Противник
Исход
Резултат
Хопман куп
Перт, Аустралија
Тврда подлога (дворана)
1. јануар 2011.
1
Казахстан Андреј Голубјев
Победа
4:6, 6:3, 6:1
2
Аустралија Лејтон Хјуит
Победа
6:2, 6:4
3
Белгија Рубен Бемелманс
Победа
6:3, 6:2

Мешовити парови[уреди | уреди извор]

Турнир
Рунда
Противничка тенисерка
Противнички тенисер
Исход
Резултат
Хопман куп
Перт, Аустралија
Тврда подлога (дворана)
1. јануар 2011.
Партнерка: Србија Ана Ивановић
1
Казахстан Јарослава Шведова Казахстан Андреј Голубјев
Победа
7:6(2), 6:4
2
Аустралија Алисија Молик Аустралија Лејтон Хјуит
Победа
6:7(5), 7:5, [10:6]
3
Белгија Жистин Енен Белгија Рубен Бемелманс
Пораз
6:3, 4:6, [4:10]

Распоред турнира[уреди | уреди извор]

Појединачна конкуренција[уреди | уреди извор]

Датум Турнир Град Држава Категорија Подлога Резултат из 2010. Поени из 2010. Нови поени Резултат
17. јануар – 30. јануар Отворено првенство Аустралије Мелбурн  Аустралија Гренд слем Тврда ЧФ 360 2000 Победник (победио Ендија Марија, 6:4, 6:2, 6:3)
7. фебруар – 13. фебруар Отворено првенство Ротердама у тенису Ротердам  Холандија ATП 500 Тврда (дворана) ПФ 180 0 Повукао се
21. фебруар – 27. фебруар Тениско првенство Дубаија Дубаи  УАЕ ATП 500 Тврда П 500 500 Победник (победио Роџера Федерера, 6:3, 6:3)
7. март – 20. март Отворено првенство Индијан Велса Индијан Велс Сједињене Америчке Државе Сједињене Америчке Државе ATП Мастерс 1000 Тврда 90 1000 Победник (победио Рафела Надала, 4:6, 6:3, 6:2)
21. март – 3. април Отворено првенство Мајамија Мајами Сједињене Америчке Државе Сједињене Америчке Државе ATП Мастерс 1000 Тврда 10 1000 Победник (победио Рафаела Надала, 4:6, 6:3, 7:6(4))
11. април – 17. април Монте Карло мастерс Монте Карло  Монако ATП Мастерс 1000 Шљака ПФ 360 0 Повукао се
25. април – 1. мај Отворено првенство Србије Београд  Србија ATП 250 Шљака ЧФ 45 250 Победник (победио Фелисијана Лопеза, 7:6(4), 6:2)
2. мај – 8. мај Отворено првенство Мадрида Мадрид  Шпанија ATП Мастерс 1000 Шљака A 0 1000 Победник (победио Рафаела Надала, 7:5, 6:4)
9. мај – 15. мај Међународно првенство Италије у тенису Рим  Италија ATП Мастерс 1000 Шљака ЧФ 180 1000 Победник (победио Рафаела Надала, 6:4, 6:4)
23. мај – 5. јун Ролан Гарос Париз  Француска Гренд слем Шљака ЧФ 360 720 Полуфинале (изгубио од Роџера Федерера, 6:7(5), 3:6, 6:3, 6:7(5))
6. јун – 12. јун Квинс Клуб Лондон  Уједињено Краљевство ATП 250 Трава 20 0 Повукао се
20. јун – 3. јул Вимблдон Лондон  Уједињено Краљевство Гренд слем Трава ПФ 720 2000 Победник (победио Рафаела Надала, 6:4, 6:1, 1:6, 6:3)
8. август – 14. август Отворено првенство Канаде Монтреал  Канада ATП Мастерс 1000 Тврда ПФ 360 1000 Победник (победио Мардија Фиша, 6:2, 3:6, 6:4)
15. август – 21. август Отворено првенство Синсинатија Синсинати Сједињене Америчке Државе Сједињене Америчке Државе ATП Мастерс 1000 Тврда ЧФ 180 600 Финале (изгубио од Ендија Марија, 4:6, 0:3, предаја)
29. август – 12. септембар Отворено првенство САД Њујорк Сједињене Америчке Државе Сједињене Америчке Државе Гренд слем Тврда Ф 1200 2000 Победник (победио Рафаела Надала, 6:2, 6:4, 6:7(3), 6:1)
16. септембар – 18. септембар Дејвис куп: Србија — Аргентина Београд  Србија Дејвис куп Тврда (дворана) П (280) (0) Полуфинале:  Аргентина победила Србија Србију 3:2 (изгубио од Хуана Мартина Дел Потра, 6:7(5), 0:3, предаја)
3. октобар – 9. октобар Отворено првенство Кине Пекинг  Кина ATП 500 Тврда П 500 0 Повукао се
10. октобар – 16. октобар Шангај мастерс Шангај  Кина ATП Мастерс 1000 Тврда ПФ 360 0 Повукао се
30. октобар – 6. новембар АТП Базел Базел   Швајцарска ATП 500 Тврда (дворана) Ф 300 180 Полуфинале (изгубио од Кеја Нишикорија, 6:2, 6:7(4), 0:6)
7. новембар – 13. новембар Париз мастерс Париз  Француска ATП Мастерс 1000 Тврда (дворана) 90 180 Четвртфинале (повукао се против Жоа-Вилфрида Цонге)
20. новембар – 27. новембар Тенис мастерс куп Лондон  Уједињено Краљевство АТП финале Тврда (дворана) ПФ 400 200 Групна фаза (победио Томаша Бердиха, 3:6, 6:3, 7:6(3), изгубио од Давида Ферера, 3:6, 1:6 и Јанка Типсаревића, 6:3, 3:6, 3:6)
2. децембар – 4. децембар Дејвис куп: Финале Севиља  Шпанија Дејвис куп Шљака (дворана) П (325) 0 Није успео да се квалификује и брани титулу ( Шпанија победила Аргентина Аргентину 3:1)
Укупно поена на крају године 6540 13630 Раст 7090 разлика

Парови[уреди | уреди извор]

Датум Турнир Град Држава Категорија Подлога Резултат из 2010. Поени из 2010. Нови Поени Резултат
21. фебруар – 27. фебруар Тениско првенство Дубаија Дубаи  УАЕ ATП 500 Тврда (0) (0) Прво коло (изгубио од пара Бупати/Паеса, 4:6, 1:6)
7. март – 20. март Отворено првенство Индијан Велса Индијан Велс Сједињене Америчке Државе Сједињене Америчке Државе ATП Мастерс 1000 Тврда Н 0 180 Четвртфинале (изгубио од пара Бопана/Кверши, 1:6, 6:7(5))
21. март – 3. април Отворено првенство Мајамија Мајами Сједињене Америчке Државе Сједињене Америчке Државе ATП Мастерс 1000 Тврда Н 0 (0) Прво коло (изгубио од пара Стаковски/Јужни, 7:5, 3:6, [8:10])
11. април – 17. април Монте Карло мастерс Монте Карло  Монако ATП Мастерс 1000 Шљака 90 0 Повукао се
6. јун – 12. јун Квинс Клуб Лондон  Уједињено Краљевство ATП 250 Трава П 250 0 Повукао се
8. јул –10. јул Дејвис куп: Шведска — Србија Халмстад  Шведска Дејвис куп Тврда (дворана) ПФ (0) (0) Четвртфинале:  Србија победила Шведска Шведску 4:1 (изгубио од пара Аспелин/Линштед, 4:6, 6:7(5), 5:7)
8. август –14. август Отворено првенство Канаде Монтреал  Канада ATП Мастерс 1000 Тврда (0) 90 Дрго коло (изгубио од пара Фирстенберг/Матковски, 6:3, 6:7(4), [5:10])
10. октобар – 16. октобар Шангај мастерс Шангај  Кина ATП Мастерс 1000 Тврда 90 0 Повукао се
Укупно поена на крају године 430 270 Пад 160 разлика

Резултат против других тенисера[уреди | уреди извор]

Поређано по броју победа (Имена играча који су у том тренутку били међу првих 10 су подебљана)

Рекорди[уреди | уреди извор]

Списак рекорда које је Ђоковић оборио или изједначио у 2011. години:

  • Победник на прва три велика турнира у сезони: Отвореном првенству Аустралије, Индијан Велсу и Мајамију[29] (изједначио се са Федерером и Агасијем)
  • Најбржа квалификација за завршно првенство сезоне (за 18 недеља и 6 дана)[30]
  • Највише узастопних титула на турниру у Дубаију (3)[31] (изједначио се са Федерером[32])
  • Стопроцентни учинак против бројева 1 у финалима једне сезоне (5/5)[33]
  • Највише титула на турнирима из Мастерс 1000 серије у једној сезони (5)[34]
  • Највише титула у низу на турнирима из Мастерс 1000 серије на којима је учествовао (5)[35]
  • Највише узастопних победа на турнирима из Мастерс 1000 серије (31).
  • Највише финала на турнирима из Мастерс 1000 серије у сезони (6)[36] (изједначио се са Федерером[37])
  • Највише узастопних финала на турнирима из Мастерс 1000 серије на којима је учествовао у сезони
  • Највише зарађеног новца од турнира у једној сезони (12.619.803 $)[38]

Награде[уреди | уреди извор]

Напомене[уреди | уреди извор]

  1. ^ Полуфинале Отвореног првенства САД, победа над Роџером Федерером 6:7(7), 4:6, 6:3, 6:2, 7:5
  2. ^ Полуфинале Рима, победа над Ендијем Маријем 6:1, 3:6, 7:6(2)

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Djokovic plays down fitness worries”. Tennis Australia. 20. 11. 2011. Приступљено 13. 2. 2013. 
  2. ^ „Novak Djokovic claims U.S. Open crown”. Espn.go.com. 13. 9. 2011. Приступљено 13. 2. 2013. 
  3. ^ „US Open 2011: Novak Djokovic reveals key to his stunning form”. BBC Sport. 13. 9. 2011. Приступљено 13. 2. 2013. 
  4. ^ „Spain stun Djokovic and Ivanovic to win Hopman Cup”. Sport live. 6. 1. 2011. Архивирано из оригинала 08. 01. 2013. г. Приступљено 16. 1. 2013. 
  5. ^ „Video 2011 Indian Wells - Quarterfinal - Djokovic def. Gasquet 6:2, 6:4”. Архивирано из оригинала 17. 12. 2011. г. Приступљено 16. 1. 2013. 
  6. ^ „Novak Djokovic's Rankings History”. Приступљено 18. 3. 2013. 
  7. ^ „Novak Djokovic: I Decided to Skip Monte Carlo Becuase of Knee Troubles, Fatigue [Video]”. Tennis X. 11. 4. 2011. Приступљено 16. 1. 2013. 
  8. ^ „Djokovic beats Nadal in Madrid final, stays unbeaten in 2011”. USA Today. 10. 5. 2011. Приступљено 17. 1. 2013. 
  9. ^ „Djokovic's battle with Del Potro halted by bad light; Federer cruises”. USA Today. 27. 5. 2011. Приступљено 17. 1. 2013. 
  10. ^ „Đoković neće srušiti McEnroeov rekord. Federer u polufinalu Roland Garrosa prekinuo Noletov”. Hrvatska Time. 3. 6. 2011. Приступљено 16. 1. 2013. [мртва веза]
  11. ^ „Wimbledon 2011: Novak Djokovic beats Jo-Wilfried Tsonga to reach final”. The Guardian. 1. 7. 2011. Приступљено 16. 1. 2013. 
  12. ^ „Novak Đoković osvojio Vimbldon!!!”. b92. 3. 7. 2011. Приступљено 2. 2. 2013. 
  13. ^ from Dragan Trifunovic Plus 1 year ago (11. 7. 2011). „Дочек испред Скупштине - снимак из ваздуха”. Vimeo.com. Приступљено 20. 1. 2013. 
  14. ^ „Novak Djokovic wins Rogers Cup for ninth title of year”. USA Today. 16. 8. 2011. Приступљено 16. 1. 2013. 
  15. ^ „ATP Cincinnati Semifinals: Tomas Berdych's Shoulder Injury Puts Novak Djokovic Into Final”. SB Nation. 20. 8. 2011. Приступљено 16. 1. 2013. 
  16. ^ „Novak Djokovic retires to hand Andy Murray Cincinnati win”. BBC. 21. 8. 2011. Приступљено 16. 1. 2013. 
  17. ^ Џејсон Геј, „Ударац који се чуо на целом стадиону“, online.wsj.com, 12. 9. 2011.
  18. ^ „Magija se nastavlja - Novak pokorio i Njujork!”. Blic. 13. 9. 2011. Архивирано из оригинала 03. 01. 2014. г. Приступљено 3. 1. 2014. 
  19. ^ „SHARK BITES - DJOKOVIC'S $10M SEASON”. ATP. 13. 9. 2011. Приступљено 18. 3. 2013. 
  20. ^ „Novak Djokovic upended by Kei Nishikori in Swiss Indoors semifinals - ESPN”. Espn.go.com. 5. 11. 2011. Приступљено 20. 1. 2013. 
  21. ^ „Đoković predao meč del Potru”. Nezavisne novine. 18. 9. 2011. Приступљено 2. 2. 2013. 
  22. ^ „Nadal beats Djokovic in Colombia's most important tennis match ever”. Colombia Reports. 22. 3. 2011. Архивирано из оригинала 25. 03. 2011. г. Приступљено 16. 1. 2013. 
  23. ^ „Novak Djokovic: Ranking His 2011 Among the Greatest Years in Tennis History”. Men's Tennis. Приступљено 13. 1. 2013. 
  24. ^ ://„After putting on 'couch potato' weight in retirement, Pete Sampras is fit again and playing competitively”. The Palm Beach Post. 21. 9. 2011. Архивирано из оригинала 21. 02. 2014. г. Приступљено 13. 1. 2013. 
  25. ^ „Djokovic’s Season Ranks Among Greatest Ever, Becker Says”. Bloomberg. 18. 11. 2011. Приступљено 13. 1. 2013. 
  26. ^ „Tennis-Nadal returns in unfamiliar role of underdog”. Yahoo Sport. Приступљено 13. 1. 2013. 
  27. ^ „PLAYING ACTIVITY 2011.”. АТП. Приступљено 14. 7. 2014. 
  28. ^ „PLAYING ACTIVITY 2011.”. АТП. Приступљено 14. 7. 2014. 
  29. ^ „Novak Đoković osvojio i Majami!”. BBC. 4. 4. 2011. Приступљено 18. 1. 2013. 
  30. ^ „DJOKOVIC BECOMES FIRST PLAYER TO QUALIFY FOR 2011 BARCLAYS ATP WORLD TOUR FINALS”. Приступљено 18. 1. 2013. 
  31. ^ „PAST CHAMPIONS AND PAST DRAWS”. Приступљено 18. 1. 2013. 
  32. ^ „ROGER FEDERER Playing Activity”. Приступљено 18. 1. 2013. 
  33. ^ „Federer, Nadal And Djokovic Represent Golden Age For Men's Tennis”. Ata stars. 1. 5. 2011. Приступљено 18. 1. 2013. 
  34. ^ „Đoković osvojio Rodžers kup”. Vesti online. 14. 8. 2011. Приступљено 18. 1. 2013. 
  35. ^ „Novak Djokovic Playing Activity”. Приступљено 18. 1. 2013. 
  36. ^ „Djokovic looks for super six in final against Murray”. Blic. 20. 8. 2011. Архивирано из оригинала 07. 04. 2014. г. Приступљено 18. 1. 2013. 
  37. ^ „ROGER FEDERER Playing Activity”. Приступљено 18. 1. 2013. 
  38. ^ „Đoković i zvanično oborio rekord po zaradi u jednoj teniskoj sezoni”. Blic. 7. 12. 2011. Приступљено 18. 1. 2013.