Пређи на садржај

Кулпин — разлика између измена

4 бајта уклоњена ,  пре 4 године
м
м (.)
Сваком брату је припало по 800 јутара, а остатак је, изузимајући ливаде, подељен на 80 „сесија“, које су дељене на половине или четвртине и додељиване новонасељеним породицама, с тим што је сваки брат задржао и право убирања тзв. десетка од својих 20 сесија. Сматра се да је тада у Кулпин насељено око 200 породица из Херцеговине.
 
[[ДинастијаПородица СтратимировићаСтратимировић|Стратимировићи]] су куће саградили на ободу простране пољане – зване Долина, прво мале привремене, а затим веће, господске. Једна од њих налазила се на месту где је данас словачка евангелистичка црква. Из тог времена је сачуван тзв. мали дворац (друга половина [[18. век]]а) и „велики дворац“ или „каштел“, изграђен [[1826]]. године. На другој страни долине, преко пута, саграђена је православна црква, парохијални дом, српска школа и општинска [[кућа]].
 
[[Православна црква у Кулпину|Православни храм]] је грађен [[1809]]–[[1813]]. године, на [[темељ]]има некадашње дрвене црквице. Посвећен је Вазнесењу Исуса Христа (празник познат у народу под називом [[Спасовдан]]). Краси га велелепни иконостас, рад познатог војвођанског [[сликар]]а [[Јован Клајић|Јована Клајића]] ([[1846]]-[[1862]]). У порти цркве сахрањени су неки од чланова породице Стратимировић.