Санта Клоз

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Илустрација Томаса Наста из 1881. године, која је заједно са пјесмом Клемент Мур „Посјета Светог Николе”, помогла у ставању савремене слике Санта Клоза

Санта Клоз (енгл. Santa Claus), познат и као Свети Никола, Крис Крингл (енгл. Kris Kringle,), Отац Божић, или једноставно Санта, легендарна је фигура која потиче из западне хришћанске културе и која доноси поклоне у домове добре дјеце на Бадње вече (24. децембар) и у ране јутарње сате Божића (25. децембар).[1] Савремени Санта Клоз је израстао из традиција које се вежу за хришћанског светитеља Светог Николу, британску фигура Отац Божић и холандску фигуру Синтерклас (који је заснован на Светом Николи). Поједини сматрају да је Санта Клоз попримио неке од особина германског божанства Водана, који је био повезан са паганском свечаношћу Јуле и преводио Дивљи лов.

Санта Клоз се најчешће приказује као наочит и весео човјек са сиједом брадом — некад са наочарима — у црвеном капуту са бијелим крзном и манжетнама, црвеним панталонама са бијелом крзном, црвеном капом са бијелим крзном и црним кожним опасачем и чизмама и са торбом у којој носи поклоне са дјецу. Ова слика је постала популарна у Сједињеним Америчким Државама и Канади у 19. вијеку због значајног утицаја пјесме „Посјета Светог Николе” и карикатуристе и политичког картунисте Томаса Наста.[2][3][4] Ова слика је одржана и ојачана кроз пјесме, радио, телевизију, дјечије књиге, филмове и рекламе.

Санта Клоз наводно сачињава спискове дјеце широм свијета, категоризујући их према њиховом понашању („добра” и „лоша” или „добра” и „немирна”) и доноси им поклоне, који могу бити играчке и бомбоне за добру дјецу или угаљ за немирну дјецу, током Бадње вечери. Он свој подвиг испуњава уз помоћ вилењака, који праве играчке у својој радионици на Сјеверном полу, и помоћу својих летећих ирваса, који вуку санке.[5][6] Уобичајен је приказ у коме он живи на Сјеверном полу, а често се смије на начин који звучи као „хо хо хо”.

Види још[уреди]

Референце[уреди]

  1. ^ Krulwich, Robert (6. 1. 2006). „How Does Santa Do It?”. ABC News (на језику: енглески). Приступљено 6. 1. 2018. 
  2. ^ [web.archive.org „Coke denies claims it bottled familiar Santa image : More Living : The Rocky Mountain News”] Проверите вредност параметра |archiveurl= (помоћ) (на језику: енглески). 10. 12. 2007. Архивирано из оригинала на датум 12. 12. 2007. Приступљено 6. 1. 2018. 
  3. ^ „Santa's arrival lights up the Green”. Архивирано из оригинала на датум 5. 12. 2012. 
  4. ^ Restad, Penne L. (1996). Christmas in America: A History (на језику: енглески). Oxford University Press. ISBN 9780195355093. 
  5. ^ http://www.arthuriana.co.uk/xmas/swartz/American%20Christmas%20Origins.htm. Приступљено 6. 1. 2018.  Недостаје или је празан параметар |title= (помоћ)
  6. ^ „The Legendary Role of Reindeer in Christmas” (на језику: енглески). Архивирано из оригинала на датум 3. 8. 2012. 

Литература[уреди]