Санта Клоз

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Илустрација Томаса Наста (en) из 1881. године, која је заједно са пјесмом Клемент Мур „Посјета Св. Николе (en)”, помогла у ставању савремене слике Санта Клоза

Санта Клоз (енгл. Santa Claus), познат и као Свети Никола, Сеинт Ник (енгл. Saint Nick), Крис Крингл (енгл. Kris Kringle), Отац Божић, или једноставно Санта, легендарна је фигура која потиче из западне хришћанске културе и која доноси поклоне у домове добре дјеце на Бадње вече (24. децембар) и у ране јутарње сате Божића (25. децембар).[1] Савремени Санта Клоз је израстао из традиција које се вежу за хришћанског светитеља Светог Николу, британску фигура Отац Божић (en) и холандску фигуру Синтерклас (који је заснован на Светом Николи). Поједини сматрају да је Санта Клоз попримио неке од особина германског божанства Водана, који је био повезан са паганском свечаношћу Јуле и преводио Дивљи лов.

Санта Клоз се најчешће приказује као наочит и весео човјек са сиједом брадом — некад са наочарима — у црвеном капуту са бијелим крзном и манжетнама, црвеним панталонама са бијелом крзном, црвеном капом са бијелим крзном и црним кожним опасачем и чизмама и са торбом у којој носи поклоне са дјецу. Ова слика је постала популарна у Сједињеним Америчким Државама и Канади у 19. вијеку због значајног утицаја пјесме „Посјета Св. Николе (en)” и карикатуристе и политичког картунисте Томаса Наста (en).[2][3][4] Ова слика је одржана и ојачана кроз пјесме, радио, телевизију, дјечије књиге, филмове и рекламе.

Санта Клоз наводно сачињава спискове дјеце широм свијета, категоризујући их према њиховом понашању („добра” и „лоша” или „добра” и „немирна”) и доноси им поклоне, који могу бити играчке и бомбоне за добру дјецу или угаљ за немирну дјецу, током Бадње вечери. Он свој подвиг испуњава уз помоћ вилењака, који праве играчке у својој радионици на Сјеверном полу, и помоћу својих летећих ирваса, који вуку санке.[5][6] Уобичајен је приказ у коме он живи на Сјеверном полу, а често се смије на начин који звучи као „хо хо хо”.

Види још[уреди]

Референце[уреди]

  1. ^ Krulwich, Robert (6. 1. 2006). „How Does Santa Do It?”. ABC News (на језику: енглески). Приступљено 6. 1. 2018. 
  2. ^ [web.archive.org „Coke denies claims it bottled familiar Santa image : More Living : The Rocky Mountain News”] Проверите вредност параметра |archiveurl= (помоћ) (на језику: енглески). 10. 12. 2007. Архивирано из оригинала на датум 12. 12. 2007. Приступљено 6. 1. 2018. 
  3. ^ „Santa's arrival lights up the Green”. Архивирано из оригинала на датум 5. 12. 2012. 
  4. ^ Restad, Penne L. (1996). Christmas in America: A History (на језику: енглески). Oxford University Press. ISBN 9780195355093. 
  5. ^ http://www.arthuriana.co.uk/xmas/swartz/American%20Christmas%20Origins.htm. Приступљено 6. 1. 2018.  Недостаје или је празан параметар |title= (помоћ)
  6. ^ „The Legendary Role of Reindeer in Christmas” (на језику: енглески). Архивирано из оригинала на датум 3. 8. 2012. 

Литература[уреди]