Perl Bak

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Perl Bak
Pearl Buck.jpg
Puno ime Pearl Sydenstricker Buck
Mesto smrti Danbi

Potpis

Perl Bak (engl. Pearl Sydenstricker Buck; Hilsboro, 26. jun 1892Danbi, 6. mart 1973) je američka književnica i prva Amerikanka koja je dobila Nobelovu nagradu za književnost. (1938). Roditelji su joj bili prezviterski misionari, tako da je veliki deo svog detinjstva a i kasnijeg života provela u Kini. Najpre je naučila kineski jezik, a tek naknadno engleski. Pisala je romane, pripovetke i priče za djecu. U književnosti se javlja romanom „Istočno vetar, zapadni vetar“ (1929), a njeno najpoznatije delo je roman „Dobra zemlja“ (1931) za koji je nagrađena Pulicerovom nagradom (1931). „Dobra zemlja“ je prvi deo trilogije koja se nastavlja romanima „Sinovi“ (1932) i „Rastureni dom“ (1935). Napisala je i biografije svojih roditelja, „Izgnanstvo“ (1936) i „Ratoborni anđeo“ (1936).

Napisala je još jednu trilogiju, romane: „Zmajevo seme“ (1942) u koji govori o dejstvu kinesko-japanskog rata na porodicu Ling Tana koja se, pod pritiskom strahota u okupiranom Nankingu, morala pridružiti gerilcima; „Obećanje“ (1943) predstavlja drugu knjigu ove trilogije, ostvarenu u obliku ispovesti Ling Tanovog trećeg sina, Lao Sana, koji se bori protiv stranih osvajača; završna knjiga trilogije, „Paviljon žena“ (1946), otkriva u većoj meri spisateljkino podozrenje prema društvenim normama patrijahalne Kine.

Njen poslednji roman „Večno čudo“ otkriven je u rukopisu 2013. godine.[1] Malo je poznato da je Perl Bak imala i kinesko ime koje je glasilo Sai Zhenzhu (賽|珍|珠).[2]

Reference[уреди]

Spoljašnje veze[уреди]