Хладни рат (1985–1991)

С Википедије, слободне енциклопедије

Период око 1985–1991. означио је завршни период Хладног рата. Карактерише га системска реформа унутар Совјетског Савеза, ублажавање геополитичких тензија између блока предвођеног Совјетским Савезом и блока предвођеног Сједињеним Државама, колапс утицаја Совјетског Савеза у источној Европи и распад Совјетског Савеза 1991.

Мапа света комунистичких и социјалистичких земаља 1985. године

Почетак овог периода је обележен успоном Михаила Горбачова на место генералног секретара Комунистичке партије Совјетског Савеза. Настојећи да оконча економску стагнацију повезану са ером Брежњева, Горбачов је покренуо економске реформе ( перестројка ) и политичку либерализацију ( гласност ). Док се о тачном датуму завршетка Хладног рата расправља међу историчарима, генерално се слаже да су имплементација споразума о контроли нуклеарног и конвенционалног наоружања, повлачење совјетских војних снага из Авганистана и источне Европе и распад Совјетског Савеза обележили крај хладног рата.

Одмрзавање у односима[уреди | уреди извор]

Након смрти три узастопна старија совјетска лидера од 1982. године, совјетски Политбиро је изабрао генералног секретара Комунистичке партије Горбачова у марту 1985., означивши успон нове генерације руководства. Под Горбачовим, релативно млади реформски оријентисани технократи, који су започели своју каријеру у доба врхунца „ дестаљинизације “ под реформистичким лидером Никите Хрушчовом, брзо су консолидовали власт, дајући нови замах за политичку и економску либерализацију и подстицај за неговање топлијих односа и трговину са Западом.

Реган и Горбачов током њиховог првог самита у Женеви 1985

На западном фронту, администрација председника Регана заузела је тврд став против Совјетског Савеза. Према Регановој доктрини, Реганова администрација је почела да пружа војну подршку антикомунистичким оружаним покретима у Авганистану, Анголи, Никарагви и другде.

Велики напредак је уследио 1985-87, успешним преговорима о Споразуму о нуклеарним снагама средњег домета (ИНФ). Споразум ИНФ из децембра 1987., који су потписали Реган и Горбачов, елиминисао је све нуклеарне и конвенционалне ракете, као и њихове лансере, са дометом од 500 до 1000 километара (кратког домета) и 1000 до 5500 километара (средњи домет). Уговор није покривао ракете са морског лансирања. До маја 1991. године, након увиђаја на лицу места са обе стране, уништено је 2.700 пројектила.[1][2]


Реганова администрација је такође убеђивала нафтне компаније Саудијске Арабије да повећају производњу нафте.[3] То је довело до троструког пада цена нафте, а нафта је била главни извор совјетских извозних прихода.[3] Након претходног великог војног јачања СССР-а, председник Реган је наредио огромно мирнодопско јачање оружаних снага Сједињених Држава ; Совјети нису одговорили на ово изградњом своје војске јер би војни трошкови, у комбинацији са колективизованом пољопривредом у земљи, и неефикасном планираном производњом, изазвали тешко бреме за совјетску економију. Она је већ била у стагнацији иу лошем стању пре мандата Михаила Горбачова који, упркос значајним покушајима реформи, није био у стању да ревитализује привреду.[4] Године 1985. Реган и Горбачов су одржали свој први од четири састанка на врху, овај у Женеви, у Швајцарској. Након разговора о политици, чињеницама итд., Реган је позвао Горбачова да оде са њим у малу кућу близу плаже. Двојица лидера су у тој кући разговарала дуже од свог рока, али су изашли са вестима да су планирали још два (ускоро још три) самита.

Други самит одржан је следеће године, 1986. 11. октобра, у Рејкјавику, на Исланду. Састанак је одржан како би се наставиле дискусије о смањењу њиховог арсенала балистичких ракета средњег домета у Европи. Разговори су били близу постизања општег напретка у контроли нуклеарног наоружања, али су се завршили неуспехом због Реганове Стратешке одбрамбене иницијативе коју је предложио и што је Горбачов предложио њено отказивање. Без обзира на то, сарадња је наставила да се повећава и, тамо где није успела, Горбачов је једнострано смањио део стратешког наоружања.


У основи распада Совјетског Савеза, политичке иницијативе Горбачова за реструктурирање ( перестројка ) и отвореност ( гласност ) имале су таласне ефекте широм совјетског света, укључујући и онемогућавање поновног успостављања централне контроле над државама чланицама Варшавског пакта без прибегавања војној сили.

Председник Сједињених Држава Роналд Реган држи говор на Берлинском зиду у јуну 1987. године, у којем је позвао совјетског генералног секретара Михаила Горбачова да „ Сруши овај зид! “. Познати одломак почиње у 11:10 у овај видео.

Дана 12. јуна 1987. Реган је изазвао Горбачова да настави даље са својим реформама и демократизацијом рушењем Берлинског зида. У говору на Бранденбуршкој капији поред зида, Реган је изјавио:

General Secretary Gorbachev, if you seek peace, if you seek prosperity for the Soviet Union, Central and South-East Europe, if you seek liberalization, come here to this gate; Mr. Gorbachev, open this gate. Mr. Gorbachev, tear down this wall![5]

Док су остарели комунистички европски лидери држали своје државе у загрљају „нормализације“, Горбачовљева реформистичка политика у Совјетском Савезу разоткрила је како је некада револуционарна Комунистичка партија Совјетског Савеза умирала у самом центру система. Суочен са опадањем прихода због пада цена нафте и растућих расхода у вези са трком у наоружању и командном економијом, Совјетски Савез је током 1980-их био приморан да преузме значајне износе дуга од западног банкарског сектора.[6] Растуће јавно неодобравање совјетско-авганистанског рата и друштвено-политички ефекти несреће у Чернобиљу у Украјини повећали су јавну подршку овој политици. До пролећа 1989. СССР је не само доживео живу медијску дебату, већ је одржао и своје прве изборе са више кандидата. По први пут у новијој историји, сила либерализације се ширила са Запада на Исток.

Револт се шири комунистичком Европом[уреди | уреди извор]

Паневропски пикник одржан је августа 1989. на мађарско-аустријској граници.

Грассроотс организације, као што је Пољски покрет Солидарност, брзо су стекле земљу са јаким популарним базама. У фебруару 1989. Пољска Народна Република је отворила преговоре са опозицијом, познате као Пољски споразум за округлим столом, који је дозволио изборе уз учешће антикомунистичких партија у јуну 1989. године.

Првобитно неупадљиво отварање граничне капије Гвоздене завесе између Аустрије и Мађарске у августу 1989. тада је изазвало ланчану реакцију, на крају које немачка Демократска Република више није постојала, а Источни блок се распао. Идеја за Паневропски пикник потекла је од Ота фон Хабзбурга и била је замишљена као тест да ли ће Совјетски Савез реаговати када се отвори гвоздена завеса. Паневропска унија Аустрија се тада рекламирала летцима у Мађарској како би источне Немце обавестила о могућности бекства. Резултат највећег масовног егзодуса од изградње Берлинског зида и нереаговања држава источног блока показао је потлаченом становништву да су њихове владе изгубиле апсолутну власт. Након тога, велики број избеглица из Источне Немачке покушао је да побегне кроз Мађарску и слабе реакције су показале да су комунистичке вође изгубиле још више моћи.[7][8][9][10]


Такође 1989. комунистичка влада у Мађарској је започела преговоре о организовању конкурентских избора који су одржани 1990. године. У Чехословачкој и Источној Немачкој, масовни протести збацили су укорењене комунистичке вође. Комунистички режими у Бугарској и Румунији су се такође срушили, у последњем случају као резултат насилног устанка. Ставови су се довољно променили да је амерички државни секретар Џејмс Бејкер сугерисао да се америчка влада неће противити совјетској интервенцији у Румунији, у име опозиције, како би се спречило крвопролиће.[11] Талас промена кулминирао је падом Берлинског зида у новембру 1989. године, који је симболизовао колапс европских комунистичких влада и графички окончао поделу гвоздене завесе у Европи.

Колапс источноевропских влада уз Горбачовљев прећутни пристанак ненамерно је подстакао неколико совјетских република да траже већу независност од власти Москве. Агитација за независност у балтичким државама довела је до тога да су прво Литванија, а затим Естонија и Летонија прогласиле своју независност. Незадовољство у другим републикама наишло је на обећања веће децентрализације. Отворенији избори довели су до избора кандидата који се супротстављају владавини Комунистичке партије.


У покушају да заустави брзе промене система, група совјетских тврдолинијаша коју је представљао потпредседник Генадиј Јанајев покренула је државни удар свргавањем Горбачова у августу 1991. Руски председник Борис Јељцин окупио је народ и већи део војске против пуча и напори су пропали. Иако је враћен на власт, Горбачовљев ауторитет је непоправљиво нарушен. У септембру су балтичке државе добиле независност. 1. децембра Украјина се повукла из СССР-а. 26. децембра 1991. СССР се званично распао, распао се на петнаест одвојених нација.

Крај хладног рата[уреди | уреди извор]

Након завршетка револуција 1989, Горбачов и председник Буш старији. састали на неутралном острву Малти да разговарају о догађајима из године, повлачењу совјетске војске из источне Европе и будућем току њихових односа. Након разговора, двојица лидера су јавно објавили да ће заједно радити на поновном уједињењу Немачке, нормализацији односа, решавању сукоба у Трећем свету и унапређењу мира и демократије (коју председник Буш назива „ Нови светски поредак “).[12]

Између самита на Малти и распада Совјетског Савеза почели су преговори о неколико споразума о контроли наоружања, који су резултирали споразумима као што су СТАРТ И и Конвенција о хемијском оружју. Поред тога, Сједињене Државе, које су и даље веровале да ће Совјетски Савез наставити да постоји дугорочно, почеле су да предузимају кораке за стварање позитивних дугорочних односа.[13]


Овај нови однос показао је заједничко америчко-совјетско противљење инвазији Ирака на Кувајт. Совјетски Савез је у Савету безбедности Уједињених нација гласао за Резолуцију 678 којом се одобрава употреба војне силе против свог бившег блискоисточног савезника.[14]

Неколико сукоба у земљама трећег света (тј. Камбоџа, Ангола, Никарагва ) у вези са Хладним ратом ће се окончати током ове ере сарадње, при чему би и Совјетски Савез и Сједињене Државе радиле заједно како би извршиле притисак на своје заступнике да склопе мир са једно другог. Све у свему, овај детант који је пратио последњи сумрак Хладног рата би помогао да се успостави релативно мирнији свет.[15]


Као последица револуција 1989. године и усвајања спољне политике засноване на немешању Совјетског Савеза, Варшавски пакт је распуштен и совјетске трупе су почеле да се повлаче назад у Совјетски Савез, завршавајући своје повлачење средином 1990-их.[16][17]

Сједињене Државе су успоставиле комплексно глобално присуство до 1990-их и креатори политике су сматрали да је потребна нека структура која би објаснила „претње, интересе и приоритете“ који воде спољну политику, али није било договора како даље. Ентони Лејк је рекао да су покушаји израде доктрина током овог периода ризиковали увођење изолационизма „нео-знати-ништа” или онога што је он назвао „ирационалним” идејама. Тадашњи циљ Буша старијег и Клинтона током њиховог мандата био је да развију спољнополитичке циљеве који би подржали консензус, а не да убрзају фрагментацију унутар америчке сфере утицаја.[18]

Узроци[уреди | уреди извор]

Научници су указали на материјалистичке и идејне разлоге за крај Хладног рата. Материјалисти наглашавају совјетске економске потешкоће (као што су економска стагнација и државни дуг),[19] док идеционалисти тврде да су погледи на свет и личности Горбачова и Регана били важни. Идеационалисти указују на међусобну жељу Горбачова и Регана да укину нуклеарно оружје,[20] као и на Горбачовљеву перцепцију легитимних циљева и средстава спољне политике.[21]

Наслеђе[уреди | уреди извор]

Земље попут Чешке, Естоније, Мађарске, Летоније, Литваније, Пољске и Словачке доживеле су економску реконструкцију, раст и брзу интеграцију са ЕУ и НАТО, док су неки од њихових источних суседа створили хибриде олигархијског система слободног тржишта, посткомунистичке корумпиране администрације и диктатуре.

Русија и неке друге совјетске државе наследнице суочиле су се са хаотичном и оштром транзицијом са командне економије на капитализам слободног тржишта након распада Совјетског Савеза. Велики проценат становништва живео је у сиромаштву, раст БДП-а је опао, а очекивани животни век је нагло опао. Услови живота такође су се погоршали у неким другим деловима бившег источног блока.

Совјетски генерални секретар Горбачов и амерички председник Реган потписују ИНФ уговор, 1987.

Након хладног рата дошло је до периода просперитета без преседана на Западу, посебно у Сједињеним Државама, и таласа демократизације широм Латинске Америке, Африке и Централне, Југоисточне и Источне Европе.

Социолог Иммануел Валлерстеин изражава мање тријумфистички став, тврдећи да је крај Хладног рата увод у слом Пак Америцана. У свом есеју „ Пак Америцана је готов“, Волерштајн тврди: „Колапс комунизма је у ствари означио колапс либерализма, уклањајући једино идеолошко оправдање иза хегемоније САД, оправдање које је прећутно подржавао тобожњи идеолошки противник либерализма“.[22]

Истраживање свемира је нестало и у Сједињеним Државама и у Русији без притиска конкуренције свемирске трке. Војна одликовања су постала чешћа, јер су их креирале и додељивале велике силе током скоро 50 година непријављених непријатељстава.

Хронологија повезаних догађаја[уреди | уреди извор]

Етиопски тенкови поред комунистичког споменика у Адис Абеби током грађанског рата у Етиопији 1991.

1985.[уреди | уреди извор]

1986.[уреди | уреди извор]

1987.[уреди | уреди извор]

1988.[уреди | уреди извор]

1989.[уреди | уреди извор]

1990[уреди | уреди извор]

1991.[уреди | уреди извор]

Такође видети[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Davis, Lynn E. (1988). „Lessons of the INF Treaty”. Foreign Affairs. 66 (4): 720—734. JSTOR 20043479. doi:10.2307/20043479. 
  2. ^ CQ Press (2012). Guide to Congress. SAGE. стр. 252—53. ISBN 978-1-4522-3532-5. 
  3. ^ а б Gaidar, Yegor. „Public Expectations and Trust towards the Government: Post-Revolution Stabilization and its Discontents”. Приступљено 2008-03-15. 
  4. ^ Gaidar, Yegor (2007-10-17). Collapse of an Empire: Lessons for Modern Russia (на језику: руски). Brookings Institution Press. стр. 190—210. ISBN 978-5-8243-0759-7. 
  5. ^ „Reagan's 'tear down this wall' speech turns 20”. USA Today. 2007-06-12. Приступљено 2008-03-20. 
  6. ^ Leebaert, Derek (2002). The Fifty-Year Wound. New York, USA: Little, Brown and Company. стр. 595. 
  7. ^ Michael Frank: Paneuropäisches Picknick – Mit dem Picknickkorb in die Freiheit (German: Pan-European picnic - With the picnic basket to freedom), in: Süddeutsche Zeitung 17 May 2010.
  8. ^ Thomas Roser: DDR-Massenflucht: Ein Picknick hebt die Welt aus den Angeln (German - Mass exodus of the GDR: A picnic clears the world) in: Die Presse 16 August 2018.
  9. ^ „Der 19. August 1989 war ein Test für Gorbatschows“ (German - August 19, 1989 was a test for Gorbachev), in: FAZ 19 August 2009.
  10. ^ Miklós Németh in Interview, Austrian TV - ORF "Report", 25 June 2019
  11. ^ Garthof, Raymond L. "The Great Transition: American-Soviet Relations and the End of the Cold War" (Washington: Brookings Institution, 1994).
  12. ^ „1989: Malta summit ends Cold War”. British Broadcasting Corporation (на језику: енглески). 1989-12-03. Приступљено 2018-03-31. 
  13. ^ Arjen Molen (2015-09-14), Cold War - Conclusions 1989-1991 - Part 24/24, Архивирано из оригинала 2021-12-19. г., Приступљено 2018-03-31 
  14. ^ „S/RES/678(1990) - E”. undocs.org (на језику: енглески). Приступљено 2018-03-31. 
  15. ^ Cohen, Michael (15. 12. 2011). „Peace in the Post-Cold War World”. The Atlantic. Приступљено 31. 3. 2018. 
  16. ^ Bohlen, Celestine (26. 2. 1991). „Warsaw Pact Agrees to Dissolve Its Military Alliance by March 31”. The New York Times. стр. 1,10. Приступљено 31. 3. 2018. 
  17. ^ Marshall, Tyler (1. 4. 1993). „Few Russian Troops Remain in Ex-Satellite States: Military: Of an estimated 600,000 in Eastern Europe in the late 1980s, only about 113,000 haven't gone home.”. Los Angeles Times. Приступљено 31. 3. 2018. 
  18. ^ Brands, Hal (2008). From Berlin to Baghdad: America's Search for Purpose in the Post-Cold War World. The University Press of Kentucky. стр. 3. ISBN 9780813159324. Приступљено 29. 7. 2019. 
  19. ^ Bartel, Fritz (2021), Bartel, Fritz; Monteiro, Nuno P., ур., „Overcoming Stagnation”, Before and After the Fall: World Politics and the End of the Cold War, Cambridge University Press: 27—44, ISBN 978-1-108-90677-7, doi:10.1017/9781108910194.003Слободан приступ 
  20. ^ Jervis, Robert (2021), Bartel, Fritz; Monteiro, Nuno P., ур., „The Nuclear Age”, Before and After the Fall: World Politics and the End of the Cold War, Cambridge University Press: 115—131, ISBN 978-1-108-90677-7, doi:10.1017/9781108910194.008 
  21. ^ Radchenko, Sergey (2021), Bartel, Fritz; Monteiro, Nuno P., ур., „Mikhail Gorbachev”, Before and After the Fall: World Politics and the End of the Cold War, Cambridge University Press: 45—61, ISBN 978-1-108-90677-7 
  22. ^ „Wallerstein, Immanuel. "Pax Americana is Over". Архивирано из оригинала 2012-02-04. г. Приступљено 2006-02-22. 
  23. ^ „Mongolia - Countries - Office of the Historian”. history.state.gov. Приступљено 2020-06-15. 
  24. ^ Шаблон:In lang 1988 soviet ramming USS Yorktown CG 48 in black sea (video)
  25. ^ „Soviet Union Defiance in the Streets”. , Time, March 07, 1988
  26. ^ Roger East, Jolyon Pontin, Bloomsbury Publishing, 6 oct. 2016, Revolution and Change in Central and Eastern Europe: Revised Edition, p. 182
  27. ^ Florin Abraham, Bloomsbury Publishing, Nov 17, 2016, Romania since the Second World War: A Political, Social and Economic History, p. 107
  28. ^ The New York Times, 10 December 1989

Додатна литература[уреди | уреди извор]

  • Ball, S. J. The Cold War: An International History, 1947–1991 (1998). British perspective
  • Beschloss, Michael, and Strobe Talbott. At the Highest Levels:The Inside Story of the End of the Cold War (1993)
  • Braithwaite, Rodric et al. "Could the Soviet Union Have Survived? We ask four historians whether the demise of one of the 20th century's superpowers was as inevitable as it now seems." History Today (Oct 2020) 70  (10):  8–10 [online].
  • Brooks, Stephen G., and William C. Wohlforth. "Power, globalization, and the end of the Cold War: Reevaluating a landmark case for ideas." International Security 25.3 (2001): 5-53. [online]
  • Engel, Jeffrey A. When the World Seemed New: George H. W. Bush and the End of the Cold War (2017)
  • Gaddis, John Lewis. The Cold War: A New History (2005) online
  • Gaddis, John Lewis. The United States and the End of the Cold War: Implications, Reconsiderations, Provocations (1992) online
  • Garthoff, Raymond. The Great Transition: American-Soviet Relations and the End of the Cold War (1994) online
  • Goertz, Gary and Jack S. Levy, eds. Causal explanations, necessary conditions, and case studies: World War I and the End of the Cold War (2005), 10 essays from political scientists; (PDF) https://web.archive.org/web/20190126220756/https://pdfs.semanticscholar.org/7be1/0372bb419c48e9b75d003cfc5d9bb0b8753c.pdf.  Недостаје или је празан параметар |title= (помоћ)
  • Hogan, Michael, ed. The End of the Cold War. Its Meaning and Implications (1992) articles from Diplomatic History
  • Kalinovsky, Artemy M. "New Histories of the End of the Cold War and the Late Twentieth Century." Contemporary European History 27.1 (2018): 149–161. online
  • Kegley Jr, Charles W. "How did the cold war die? Principles for an autopsy." Mershon International Studies Review 38.Supplement_1 (1994): 11–41.
  • Kenney, Padraic. 1989: Democratic Revolutions at the Cold War's End: A Brief History with Documents (2009) covers Poland, the Philippines, Chile, South Africa, Ukraine, and China
  • Leffler, Melvyn P. For the Soul of Mankind: The United States, the Soviet Union, and the Cold War (2007) pp 338–450.
  • Mann, James. The Rebellion of Ronald Reagan: A History of the End of the Cold War (2010). popular
  • Matlock, Jack F. Autopsy on an Empire (1995) online by US ambassador to Moscow
  • Matlock, Jack F. Reagan and Gorbachev : how the Cold War ended (2004) online
  • Powaski, Ronald E. The Cold War: The United States and the Soviet Union, 1917–1991 (1998)
  • Romero, Federico. "Cold War historiography at the crossroads." Cold War History 14.4 (2014): 685–703. online
  • Shultz, George P. Turmoil and Triumph: My Years as Secretary of State (1993), a primary source
  • Westad, Odd Arne. The Cold War: A World History (2017) pp 527–629
  • Wilson, James Graham. The Triumph of Improvisation: Gorbachev's Adaptability, Reagan's Engagement, and the End of the Cold War (2014)
  • Wohlforth, William C. "Realism and the End of the Cold War." International Security 19.3 (1994): 91–129. online
  • Zubok, V. (2002). „Gorbachev and the End of the Cold War: Perspectives on History and Personality”. Cold War History. 2 (2): 61—100. doi:10.1080/713999954. 
  • Zubok, Vladislav M. A failed empire: the Soviet Union in the Cold War from Stalin to Gorbachev (2009). online

Спољашње везе[уреди | уреди извор]