Епархија западноевропска

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Епархија западноевропска
Српска православна црква
Основни подаци
СједиштеПариз
ДржаваФранцуска Француска,
Шпанија Шпанија,
Португалија Португалија,
Белгија Белгија,
ХоландијаХоландија,
Луксембург Луксембург
Основана1994.
Званични веб-сајт
Архијереј
АрхијерејЛука (Ковачевић)
Чин архијерејаепископ
Титула архијерејаепископ западноевропски
Map of Eparchies of Serbian Orthodox Church in Europe-sr.svg

Епархија западноевропска (франц. Diocèse d’Europe occidentale) епархија је Српске православне цркве која обухвата подручја Француске, Шпаније, Португалије, Белгије, Холандије и Луксембурга.

Надлежни архијереј је епископ Лука (Ковачевић), а сједиште епархије се налази у Паризу.

Историјат[уреди]

Прва епархија Српске православне цркве која је имала јурисдикцију над западном Европом и Аустралијом основана је 12. марта 1969. године под називом Епархија западноевропска и аустралијска. Године 1973. издвојена је нова Епархија аустралијско-новозеландска. Године 1990. конституисане су двије самосталне епархије (Средњоевропска и Британско-скандинавска) од тадашње Епархије западноевропске која је престала да постоји под тим називом. Насљедница те Епархије западноевропске (19691990) јесте Епархија средњоевропска која је данас позната као Епархија диселдорфска и њемачка.

Након превазилажења раскола ​Српске патријаршије и Слободне српске православне цркве (1991) на територији западне Европе постојале ​су три српске православне епархије: Епархија средњоевропска,​ Епархија британско-скандинавска ​и Епархија за западну ЕвропуМитрополије новограчаничке. На редовном засједању Светог архијерејског сабора (1994) извршена је арондација тих ​епархија. Основана је потпуно нова ​Епархија западноевропска од дијелова епархија Средњоевропске и Британско-скандинавске и Епархије за западну Европу Митрополије новограчаничке.

У састав нове епархије ушло је подручје Француске, Шпаније, Португалије,[1] Белгије, Холандије и Луксембурга. За првог епископа Епархије западноевропске Српске православне цркве са сједиштем у Паризу постављен је дотадашњи епископ за западну Европу Митрополије новограчаничке Дамаскин Давидовић. Послије епископа Дамаскина, за епископа западноевропског постављен је епископ Лука (Ковачевић). Од 1997. био је администратор Епархије западноевропске, а на редовном засједању Светог архијерејског сабора Српске православне цркве 1999. изабран је за епископа западноевропског на којем се положају и данас налази.[2]

Епископи[уреди]

Епископи Западноевропске епархије од 1994:

Портрет Име и презиме Време службе
епископ Дамаскин Давидовић 1994—1997
епископ Лука Ковачевић од 1997

Види још[уреди]

Извори[уреди]

Литература[уреди]

Спољашње везе[уреди]