Епархија западноевропска

Из Википедије, слободне енциклопедије
Епархија западноевропска
Српска православна црква
Основне информације
Држава Француска, Шпанија, Холандија, Белгија, Луксембург
Сједиште Париз
Основана 12. март 1969 (укинута 1990);
1994 — обновљена у новим границама.
Званична страница dioceseserbe.org
Архијереј
Епархијски архијереј Лука (Ковачевић)
Чин архијереја Епископ
Титула архијереја Епископ западноевропски
Map of Eparchies of Serbian Orthodox Church in Europe-sr.svg

Епархија западноевропска је епархија Српске православне цркве.

Надлежни архијереј је господин Лука, а сједиште епархије се налази у Паризу.

Историјат[уреди]

Прва епархија Српске православне цркве која је имала јурисдикцију над западном Европом и Аустралијом са сједиштем у Лондону је основана 12. марта 1969. под називом Епархија западноевропска и аустралијска и њен архијереј је био епископ Лаврентије (Трифуновић). Послије тога, 1973, она је подијељена на Западноевропску којом је наставио да управља епископ Лаврентије и Аустралијско-новозеландску епархију којом је управљао епископ Николај (Мрђа).[1] Током 1990. она је подијељена на Средњоевропску и Британско-скандинавску епархију и престала да постоји под тим именом.

Свети архијерејски сабор на свом редовном засједању 1994. донио је одлуку о арондацији епархија Српске православне цркве на територији западне Европе. Западноевропска епархија тада је поново основана од дијелова Средњоевропске, Британско-скандинавске и Епархије за западну Европу Митрополије новограчаничке.

У састав нове епархије ушло је подручје Шпаније, Француске, Луксембурга, Холандије и Белгије. За првог епископа Епархије западноевропске Српске православне цркве са сједиштем у Паризу постављен је дотадашњи епископ за западну Европу Митрополије новограчаничке Дамаскин (Давидовић). Послије епископа Дамаскина, за епископа западноевропског постављен је епископ Лука (Ковачевић). Од 1997. администратор је Епархије западноевропске, а на редовном засједању Светог архијерејског сабора Српске православне цркве 1999. изабран је за епископа западноевропског на којем се положају и данас налази.[2]

Види још[уреди]

Извори[уреди]

Спољашње везе[уреди]