Епархија диселдорфска и њемачка

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Епархија диселдорфска и њемачка
Српска православна црква
Sankt Sava (Düsseldorf).jpg
Основни подаци
ДржаваЊемачка
СједиштеДиселдорф
Основана1990.
Званични веб-сајт
Архијереј
Епархијски архијерејГригорије (Дурић)
Чин архијерејаепископ
Титула архијерејаепископ диселдорфски и њемачки
Map of Eparchies of Serbian Orthodox Church in Europe-sr.svg

Епархија диселдорфска и њемачка (раније Епархија франкфуртска и све Њемачке и Епархија средњоевропска) епархија је Српске православне цркве.

Надлежни архијереј је епископ Григорије (Дурић), а сједиште епархије се налази у Диселдорфу.

Историјат[уреди]

Средњоевропска епархија (њем. Diözese für Mitteleuropa) основана је 6. децембра 1990. на ванредном засједању Светог архијерејског сабора. Од тада постојеће Западноевропске епархије основане су двије самосталне епархије: Британско-скандинавска са сједиштем у Стокхолму и Средњоевропска са сједиштем у манастиру Химелстиру у граду Хилдесхајму код Хановера. У састав Средњоевропске епархије ушле су сљедеће државе: Њемачка, Аустрија, Швајцарска, Шпанија и Италија. За првог епископа Средњоевропске епархије, 23. маја 1991, изабран је протосинђел Константин Ђокић, дотадашњи професор Богословије у Сремским Карловцима.

Епархија је временом претрпјела извјесне територијалне промјене. Године 1994. подручје Италије припојено је Загребачко-љубљанској митрополији, а Шпанија новооснованој Западноевропској епархији. У саставу Средњоевропске епархије остале су црквене општине и парохије у Њемачкој, Аустрији и Швајцарској.

Јула 2011. територија Аустрије и Швајцарске издвојена је из Епархије средњоевропске и припала новооснованој Епархији аустријско-швајцарској.

Одлуком Светог архијерејског сабора са редовног засједања од 14. до 29. маја 2015. Епархија средњоевропска је преименована у Епархију франкфуртску и све Њемачке (њем. Diözese von Frankfurt und ganz Deutschland) са сједиштем у Франкфурту.[1] На саборском засједању од 24. маја 2017. епископ франкфуртски Сергије (Карановић) је изабран за епископа бихаћко-петровачког, а за администратора Епархије франкфуртске и све Њемачке постављен је владика аустријско-швајцарски Андреј (Ћилерџић).[2]

Одлуком Светог архијерејског сабора са редовног засједања од 29. априла до 10. маја 2018. године за епископа франкфуртског и све Њемачке изабран је Григорије (Дурић), дотадашњи епископ захумско-херцеговачки и приморски. Саборском одлуком од новембра исте године Епархија франкфуртска и све Њемачке је преименована у Епархију диселдорфску и њемачку (њем. Diözese von Düsseldorf und Deutschland) са сједиштем у Диселдорфу.[3]

Епископи[уреди]

Средњоевропски[уреди]

Портрет Име и презиме Време службе
Константин Ђокић 21. јул 1991 — 28. мај 2013.
Manastir Tronoša-proslava 700 godina postojanja 163.jpg Патријарх српски Иринеј 28. мај 2013, администратор
Сергије Карановић 2014—2015.

Франкфуртски и све Њемачке[уреди]

Портрет Име и презиме Време службе
Сергије Карановић 2015—2017.
Андреј Ћилерџић администратор 2017-2018.
Григорије Дурић 2018.

Диселдорфски и њемачки[уреди]

Портрет Име и презиме Време службе
Епископ Захолмско-Герцеговинский Григорий (Дурич). 9 мая 2014.jpg Григорије Дурић од 2018.

Види још[уреди]

Извори[уреди]

Литература[уреди]

Спољашње везе[уреди]