Српска православна црква у Сјеверној и Јужној Америци

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу

Српска православна црква у Сјеверној и Јужној Америци (енгл. Serbian Orthodox Church in North and South America)[1] органски је дио Српске православне цркве.

Сачињавају је Епархија новограчаничко-средњозападноамеричка и још четири епархије: Буеносајреска, Западноамеричка, Источноамеричка и Канадска.

Устројство[уреди]

Српска православна црква у Сјеверној и Јужној Америци има административну аутономију у свим питањима која се тичу управљања спољашњим пословима: власништва, контроле, посједовања, руковођења и управљања покретном и непокретном имовином епархија, манастира, црквено-школских општина и других органа СПЦ у Сјеверној и Јужној Америци.

Званични језици су енглески и српски са ћириличким писмом, као и језик земље у којој се Црква налази.

Уређење Цркве је црквено-јерархијско и црквено-административно (самоуправно). Све што се односи на управу покретном и непокретном имовином, вјерским корпорацијама, нетечевинским корпорацијама, подређеним корпорацијама ма које врсте, задужбинама, фондовима и другим тијелима под надзором је епархијског архијереја, свештенства и световних лица одговарајућих црквено-административних тијела.

Црквено-јерархијске власти су: Свети архијерејски сабор Српске православне цркве, Свети архијерејски синод Српске православне цркве, Епископски савјет, епархијски архијереј, епархијски црквени суд, архијерејски намјесник, парох и настојатељ и манастирско братство/сестринство. Црквено-административне (самоуправне) власти су: Црквени сабор, Централни црквени савјет, Централни управни одбор, епархијска скупштина, епархијски савјет, епархијски управни одбор, скупштина црквено-школске општине и управни одбор црквено-школске општине.[2]

Основни црквеноправни акт којим се на основу канонског предања уређују унутрашња организациона питања Српске православне цркве у Сјеверној и Јужној Америци је Устав Српске православне цркве у Сјеверној и Јужној Америци. Он је замијенио пређашње уставе: Устав Српске православне цркве у Сједињеним Државама Америке и Канади, Устав Српске православне митрополије новограчаничке — Епархије за Сједињене Државе Америке и Канаду — Слободне српске православне епархије за Сједињене Државе Америке и Канаду и Устав Српске православне митрополије новограчаничке — Слободне српске православне цркве.

Епископски савјет[уреди]

Епископски савјет Српске православне цркве у Сјеверној и Јужној Америци сачињавају епископи: новограчаничко-средњозападноамерички, источноамерички, западноамерички, канадски и буеносајрески.

До 2011. у састав Српске православне цркве у Сјеверној и Јужној Америци је улазила и Митрополија либертивилско-чикашка, која је укинута. Митрополит либертивилско-чикашки је био предсједник Епископског савјета Српске православне цркве у Сјеверној и Јужној Америци, као и Црквенонародног сабора и Централног савјета, и ex officio представник Српске православне цркве на подручју Сјеверне и Јужне Америке.[3]

О своме раду Епископски савјет Српске православне цркве у Сјеверној и Јужној Америци извјештава Свети архијерејски сабор Српске православне цркве.

Види још[уреди]

Извори[уреди]

  1. ^ Раније Српска православна црква у Сједињеним Америчким Државама и Канади (енгл. Serbian Orthodox Church in the United States of America and Canada)
  2. ^ Устав Српске православне цркве у Сјеверној и Јужној Америци са Спроведбеним уредбама, 2008.
  3. ^ Одлука Светог архијерејског сабора Српске православне цркве о арондацији епархија (АСбр. 49/зап. 147 од 21. маја 2009) („СПЦ“, 4. јун 2009), Приступљено 17. 8. 2015.

Литература[уреди]

Спољашње везе[уреди]