Пређи на садржај

Епархија за западну Европу

С Википедије, слободне енциклопедије
Епархија за западну Европу
Српска православна црква
Основни подаци
МитрополијаНовограчаничка митрополија
СједиштеЛондон
Основана1969.
Укинута1994.
Архијереј
Чин архијерејаепископ
Титула архијерејаепископ за западну Европу Митрополије новограчаничке

Епархија за западну Европу је некадашња епархија Митрополије новограчаничке под јурисдикцијом Српске православне цркве.

Историја

[уреди | уреди извор]

Након оснивања Епархије западноевропске и аустралијске на челу са епископом Лаврентијем (Трифуновићем) одржан је расколнички Црквено-народни сабор „делегата српских православних црквених општина из слободних земаља Европе“, дана 22. новембра 1969. Учесници су били поборници рашчињеног епископа америчко-канадског Дионисија Миливојевића. Основана је Слободна српска православна епархија у Европи,[1] а за епископа је изабран архимандрит Арсеније Тошовић из Њујорка до чијег посвећења није дошло. Сједиште му је требало бити у Диселдорфу.[2]

Године 1979. за епископа за западну Европу је изабран Василије Веиновић са сједиштем у Лондону. На том положају је остао до 1991. када је изабран за епископа за Аустралију и Нови Зеланд, а нови епископ за западну Европу је постао Дамаскин Давидовић.

Јединство

[уреди | уреди извор]

Раскол је трајао до 1991. године када је дошло до помирења између Српске православне цркве и Слободне српске православне цркве (од тада познате као Новограчаничка митрополија). Призната је ваљаност архијерејске хиротоније тадашњег епископа Епархије за западну Европу Дамаскина Давидовића и бившег Василија Веиновића.

Епархија за западну Европу Митрополије новограчаничке је престала постојати 1994. након одлуке Светог архијерејског сабора Српске православне цркве о арондацији епархија на територији западне Европе. Основана је нова Епархија западноевропска од дијелова епархија Средњоевропске и Британско-скандинавске и Епархије за западну Европу Митрополије новограчаничке. У састав нове епархије ушло је подручје Шпаније, Француске, Луксембурга, Холандије и Белгије.

Посљедњи епископ Епархије за западну Европу Митрополије новограчаничке био је Дамаскин Давидовић. Он је постао епископ западноевропски.

Епископи

[уреди | уреди извор]

Епископи за западну Европу Слободне српске православне цркве (Новограчаничке митрополије):

  1. ^ Мемоари владике Лаврентија, Сусрети у западној Европи и Аустралији, 2007.
  2. ^ Историја Српске православне цркве III, др Ђоко М. Слијепчевић, Београд, 2002, стр. 244 и 245
  3. ^ Арсеније (Михаило Тошовић) није убројан у листу архијереја Српске православне цркве.