Српска православна црква у Босни и Херцеговини

С Википедије, слободне енциклопедије

Српска православна црква у Босни и Херцеговини[1] је органски дио Српске православне цркве.

Сачињавају је Митрополија дабробосанска и епархије Бањалучка, Бихаћко-петровачка, Захумско-херцеговачка и приморска и Зворничко-тузланска.

Епископски савјет[уреди | уреди извор]

Епископи епархија Дабробосанске, Бањалучке, Бихаћко-петровачке, Захумско-херцеговачке и приморске и Зворничко-тузланске сачињавају Епископски савјет Српске православне цркве у Босни и Херцеговини под предсједништвом митрополита дабробосанског.

Епископски савјет расправља о враћању имовине Српске православне цркве у Федерацији Босне и Херцеговине, посебно зграде Богословије у Сарајеву, пензијском и здравственом осигурању свештеника и других лица на служби у Српској православној цркви у Републици Српској, вјеронауци у основним и средњим школама, те положају свештеника вјероучитеља.[2]

Катихетски одбор[уреди | уреди извор]

Епископски савјет Српске православне цркве у Босни и Херцеговини је 2001. године донио одлуку о оснивању Катихетског одбора који је дужан да брине о програму и уџбеницима за вјеронауку, као и о полагању стручних испита за вјероучитеље.[3] На челу Катихетског одбора (КО) налази се један од чланова Епископског савјета.

Комисије Катихетског одбора су: Комисија за израду Наставног плана и програма Православне вјеронауке у основним школама, Комисија за припрему Наставног плана и програма за православне гимназије, Комисија за стручно усавршавање вјероучитеља и за такмичење ученика из предмета Православна вјеронаука, Комисија за Наставни план и програм Православне вјеронауке за средње школе и Комисија за администрацију интернет презентације Катихетског одбора.[4]

Види још[уреди | уреди извор]

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ Позната и под називом Српска православна црква у Републици Српској и Федерацији Босне и Херцеговине
  2. ^ Заседао Епископски Савјет СПЦ у БиХ („СПЦ“, 23. фебруар 2010), Приступљено 8. 7. 2019.
  3. ^ О полагању стручног испита за вјероучитеље у Републици Српској („archive.org”), Приступљено 8. 7. 2019.
  4. ^ Катихетски одбор: Одборске комисије (31. октобар 2017) Архивирано на сајту Wayback Machine (3. септембар 2018), Приступљено 8. 7. 2019.

Литература[уреди | уреди извор]