Католичка црква у Новом Сланкамену

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Римокатоличка црква у Новом Сланкамену
Rimokatolička crkva u Novom Slankamenu.jpg
Римокатоличка црква у Новом Сланкамену
Опште информације
МестоНови Сланкамен
ОпштинаИнђија
Време настанка1862.
Тип културног добраСпоменик културе од великог значаја
Надлежна институција
Надлежна установа за заштитуЗавод за заштиту споменика културе
СедиштеСремска Митровица
АдресаСветог Димитрија 10 22000

Римокатоличка црква у Новом Сланкамену, посвећена Светом Михаилу, подигнута је 1862. године и представља споменик културе од великог значаја.

Изглед[уреди]

Novi Slankamen, Catholic Church.jpg

Римокатоличка црква је саграђена као једнобродна грађевина са апсидом на западној, звоником на источној и сакристијом на јужној страни будући да оријентација католичких цркава није усмерена у правцу исток-запад. Фасаде су једноставно рашчлањене соклом, пиластрима и профилисаним кровним венцем. Над улазним порталом источне фасаде налази се прозор надвишен троугаоним тимпанонским пољем, док се звоник завршава типичном кулицом пирамидалног облика.

У унутрашњости цркве скулпторално су украшени само олтари: централни и два бочна, углавном декоративним флоралним мотивима. На главном олтару је слика Св. Михаило убија сатану, рад Новосађанина Nitzkelety Imre-а из 1868. године. На левом и десном бочном олтару су две слике непознатог аутора из друге половине 19. века. Зидне слике, махом на сводовима олтара и наоса, насликао је загребачки мајстор Марко Антонини 1899. године.

Види још[уреди]

Референце[уреди]

Спољашње везе[уреди]


Напомена: Садржај овог чланка је једним делом или у целости преузет са http://www.sanu.ac.rs. Носилац ауторских права над материјалом је дао дозволу да се исти објави под слободном лиценцом. Доказ о томе се налази на OTRS систему, а број тикета са конкретном дозволом је 2009072410055859.