Митрополија средњозападноамеричка

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Митрополија средњозападноамеричка
Српска православна црква
St. Sava Serbian Orthodox Monastery Church.jpg
Манастир Светог Саве у Либертивилу
Основни подаци
СједиштеЛибертивил (Чикаго)
ДржаваСАД
Основана1963.
Укинута2009.
Архијереј
Чин архијерејамитрополит
Титула архијерејамитрополит средњозападноамерички

Митрополија средњозападноамеричка (енгл. Metropolitanate of Midwestern America) некадашња је епархија Српске православне цркве.

Оснивање[уреди]

Епархија средњозападноамеричка је основана 1963. године са сједиштем у Чикагу односно манастиру Светог Саве у Либертивилу. Поред парохија у Америци обухватала је и парохије на територији Јужне Африке. За првог епископа изабран је др Фирмилијан Оцокољић (1963—1991). Послије дугогодишње болести, умировљен је 1991. године. Једно вријеме епархијом су администрирали епископ шумадијски Сава Вуковић и викарни епископ топлички Митрофан (Кодић). Године 1991. Свети архијерејски сабор Српске православне цркве је уздигао Епархију средњозападноамеричку на степен митрополије и за првог митрополита изабрао дотадашњег епископа источноамеричког Христофора Ковачевића.

Арондација[уреди]

Сходно одлуци Светог архијерејског сабора Српске православне цркве од 21. маја 2009. извршена је арондација постојећих епархија Српске православне цркве: Средњозападноамеричке, Источноамеричке, Западноамеричке и Канадске Српске православне цркве у Сједињеним Америчким Државама и Канади; и Епархије за Америку и Канаду Митрополије новограчаничке. Тада су формиране/арондиране сљедеће епархије: Митрополија либертивилско-чикашка, Епархија новограчаничко-средњозападноамеричка, Епархија источноамеричка, Епархија западноамеричка и Епархија канадска.[1]

Овом одлуком су укинуте до тада постојеће епархије: Митрополија средњозападноамеричка и Епархија за Америку и Канаду Митрополије новограчаничке. Новооснована Митрополија либертивилско-чикашка је постала насљедник угашене Митрополије средњозападноамеричке.

Епископи[уреди]

Јерархија Средњозападноамеричке епархије од 1963. до 2009:

Портрет Име и презиме Време службе
епископ Фирмилијан Оцокољић 1963—1991
Sava sumadijski.gif администратор Сава Вуковић
Сербский архиерей с мощами святого Сергия.jpg
администратор Митрофан Кодић 1988—1991
митрополит Христофор Ковачевић 1991—2009

Види још[уреди]

Извори[уреди]

Литература[уреди]