Митрополија средњозападноамеричка

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Митрополија средњозападноамеричка
Српска православна црква
St. Sava Serbian Orthodox Monastery Church.jpg
Манастир Светог Саве у Либертивилу
Основни подаци
СједиштеЛибертивил (Чикаго)
ДржаваСАД
Основана1963.
Укинута2009.
Архијереј
АрхијерејХристофор Ковачевић
Чин архијерејамитрополит
Титула архијерејамитрополит средњозападноамерички

Митрополија средњозападноамеричка (енгл. Metropolitanate of Midwestern America) некадашња је епархија Српске православне цркве од 1963. до 2009.

Историјат[уреди]

Епархија средњозападноамеричка са сједиштем у Чикагу односно манастиру Светог Саве у Либертивилу је основана 1963. године арондацијом Америчко-канадске епархије. Поред парохија у Америци обухватала је и парохије на територији Јужне Африке. За првог епископа изабран је др Фирмилијан Оцокољић (1963—1991) који је умировљен послије дугогодишње болести. Једно вријеме епархијом су администрирали епископ шумадијски Сава Вуковић и викарни епископ топлички Митрофан (Кодић). Затим, одлуком Светог архијерејског сабора из 1991. године епархија је уздигнута на степен митрополије и за првог митрополита је изабран дотадашњи епископ источноамерички Христофор Ковачевић.

Сходно одлуци Светог архијерејског сабора Српске православне цркве од 21. маја 2009. извршена је арондација тадашњих епархија Српске православне цркве: Средњозападноамеричке, Источноамеричке, Западноамеричке и Канадске Српске православне цркве у САД и Канади, као и Епархије за Америку и Канаду Митрополије новограчаничке. Тада су конституисане сљедеће епархије: Митрополија либертивилско-чикашка, Епархија новограчаничко-средњозападноамеричка, Епархија источноамеричка, Епархија западноамеричка и Епархија канадска.[1]

Овом саборском одлуком су укинуте дотад постојеће епархије: Митрополија средњозападноамеричка и Епархија за Америку и Канаду Митрополије новограчаничке. Новооснована Митрополија либертивилско-чикашка је постала насљедник угашене Митрополије средњозападноамеричке. Међутим, и ова митрополија је укинута 2011. године и њено подручје је ушло у састав Епархије новограчаничко-средњозападноамеричке.

Епископи[уреди]

Јерархија Средњозападноамеричке епархије од 1963. до 2009:

Портрет Име и презиме Време службе
епископ Фирмилијан Оцокољић 1963—1991
Sava sumadijski.gif администратор Сава Вуковић
Сербский архиерей с мощами святого Сергия.jpg
администратор Митрофан Кодић 1988—1991
митрополит Христофор Ковачевић 1991—2009

Види још[уреди]

Извори[уреди]

Литература[уреди]