Митрополија средњозападноамеричка

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Митрополија средњозападноамеричка
Српска православна црква
St. Sava Serbian Orthodox Monastery Church.jpg
Манастир Светог Саве у Либертивилу
Основни подаци
ДржаваСАД
СједиштеЛибертивил (Чикаго)
Основана1963.
Укинута2009.
Архијереј
Епархијски архијерејХристофор (Ковачевић)
(посљедњи)
Чин архијерејамитрополит
Титула архијерејамитрополит средњозападноамерички

Митрополија средњозападноамеричка (енгл. Metropolitanate of Midwestern America) некадашња је епархија Српске православне цркве.

Оснивање[уреди]

Епархија средњозападноамеричка је основана 1963. године са сједиштем у Чикагу односно манастиру Светог Саве у Либертивилу. Поред парохија у Америци обухватала је и парохије на територији Јужне Африке. За првог епископа изабран је др Фирмилијан Оцокољић (1963—1991). Послије дугогодишње болести, умировљен је 1991. године. Једно вријеме епархијом су администрирали епископ шумадијски г. Сава (Вуковић) и викарни епископ топлички г. Митрофан (Кодић). Године 1991. Свети архијерејски сабор Српске православне цркве је уздигао Епархију средњозападноамеричку на степен митрополије и за првог митрополита изабрао дотадашњег епископа источноамеричког г. Христофора (Ковачевића).

Арондација[уреди]

Сходно одлуци Светог архијерејског сабора Српске православне цркве од 21. маја 2009. извршена је арондација постојећих епархија Српске православне цркве: Средњозападноамеричке, Источноамеричке, Западноамеричке и Канадске Српске православне цркве у Сједињеним Америчким Државама и Канади; и Епархије за Америку и Канаду Митрополије новограчаничке. Тада су формиране/арондиране сљедеће епархије: Митрополија либертивилско-чикашка, Епархија новограчаничко-средњозападноамеричка, Епархија источноамеричка, Епархија западноамеричка и Епархија канадска.[1]

Овом одлуком су укинуте до тада постојеће епархије: Митрополија средњозападноамеричка и Епархија за Америку и Канаду Митрополије новограчаничке. Новооснована Митрополија либертивилско-чикашка је постала насљедник угашене Митрополије средњозападноамеричке.

Епископи[уреди]

Јерархија Средњозападноамеричке епархије од 1963. до 2009:

Портрет Име и презиме Време службе
епископ Фирмилијан Оцокољић 1963—1991
Sava sumadijski.gif администратор Сава Вуковић
администратор Митрофан Кодић
митрополит Христофор Ковачевић 1991—2009

Види још[уреди]

Референце[уреди]

Литература[уреди]