Стефан Бериславић

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Стефан Бериславић
Датум рођења око 1505.
Место рођења Краљевина Угарска
Датум смрти 1535.
Место смрти Краљевина Угарска
Отац Иваниш Бериславић
Мајка Јелена Јакшић
деспот Србије
Период 15201535.
Претходник Иваниш Бериславић
Наследник Радич Божић

Стефан Бериславић (15101535) је био српски деспот у Угарској, почевши од 1520. године. Био је најстарији син Иваниша Бериславића, српског деспота (1504—1514) и Јелене, рођене Јакшић, која је претходно била удата за Јована Бранковића (ум. 1502), последњег српског деспота из рода Бранковића, те је по том основу деспотска титула, заједно са поседима, прешла на њеног другог мужа Иваниша, а потом и на њиховог сина Стефана.[1]

Кад му је умро отац, Стефан је имао мање од десет година, тако да му је титула деспота званично додељена тек 1520. године, од стране тадашњег угарског краља Лудвига II Јагелонца. После пораза Угара на Мохачу 1526. године, у Угарској су се створиле две политичке струје; једну је предводио нови краљ Фердинанд Хабзбуршки на чију страну је испрва стао и српски деспот Стефан Бериславић, па му је ердељски војвода Јован Запоља, који је као вођа друге струје такође био пороглашен за угарског краља, одузео ово достојанство. Међутим, ова одлука није имала стварног ефекта, тако да је Стефан наставио да носи деспотско звање све до своје смрти 1535. године.

Уз њега се као српски деспот у Угарској помиње и Радич Божић (1527-1528), коме је то достојанство било додељено од стране Јована Запоље.

Референце[уреди]

Литература[уреди]