Радослав Вишеславић

Из Википедије, слободне енциклопедије
Радослав Вишеславић
Датум рођења 8. век
Место смрти Србија
Династија Властимировићи
Отац Вишеслав
Потомство Просигој
Кнез
Период 814 - 822
Претходник Вишеслав
Наследник Просигој

Радослав Вишеславић је био један од првих по имену познатих владара Срба. О њему је остала само кратка белешка византијског цара и писца Константина VII Порфирогенита. По њој Радослав (Τοδόσθλαβος) је потомак вође који је Србе довео на Балканско полуострво, а Радославов отац и непосредни претходник на месту владара Срба био кнез Вишеслав. Даље из писања Порфирогенита се види да је Радослава на престолу наследио његов син кнез Просигој, а потом унук Властимир.[1] Ипак, у првој српској породици наслеђивање престола није увек прелазило са сина на оца у времену које нам је Порфирогенит детаљније описао од краја 9. века. Зато постоји могућност да је и писање Порфирогенита само претеривање, тј. можда су и раније владари били блиски сродници, али можда власт није увек прелазила са оца на сина како то византијски цар покушава представити.[2] Већина истраживача наше прошлости мисли да се иза титуле архонта коју Порфирогенит приписује првим српским владарима крије словенска титула кнеза. Према томе мисли се да је и Радослав био кнез. Тек за кнеза Властимира имамо поузданију процену да је владао до око 851. године, а на основу тога могуће је претпоставити да је Радослав владао Србима током прве половине IX века или крајем VIII века.

Референце[уреди]

  1. ВИИНЈ, II (1959). стр. 50. "Пошто je умро онај архонт Србин који je пребегао цару Ираклију, по наследству завлада његов син a потом унук и тако редом архонти из његовог рода. После извесног броја година роди се од њих Вишеслав и од њега Радослав и од њега Просигој и од њега Властимир и до овог Властимира Бугари су живели мирно са Србима ...".
  2. Логос (2016). стр. 63. и напомена 2. Порфирогенит претерује. Њему је његов таст Роман Лакапин две деценије био савладар, а у стварно преузео власт. Зато Порфирогенит има потребу да нагласи искључиво право сина да наследи владара и у Србији.

Извори и литература[уреди]

Види још[уреди]

Претходник:
Вишеслав
Кнез Србије
До око 822.

Наследник:
Просигој