Пређи на садржај

Радослав Вишеславић

С Википедије, слободне енциклопедије
Радослав Вишеславић
Стилизовано знамење са печата кнеза Стројимира из 9. века
Лични подаци
Датум рођења8. век
Датум смрти9. век
Породица
ПотомствоПросигој
РодитељиВишеслав
ДинастијаВластимировићи
Кнез (архонт)
Период780–822.
ПретходникВишеслав
НаследникПросигој

Радослав Вишеславић (грч. Ῥοδόσθλαβος)[1][2] је био један од првих по имену познатих српских владара. Владао је у раносредњовековној Кнежевини Србији, вероватно на почетку 9. века. О њему је остала само кратка белешка византијског цара и писца Константина VII Порфирогенита. Према овом извору, кнез (архонт) Радослав је био син и наследник кнеза Вишеслава, односно отац и претходник кнеза Просигоја.[1][3]

Радослав Вишеславић или његов син био је владар Србије за време устанка Људевита Посавског (819–822) против Франака. Према Аналима Краљевине Франака, Људевит је 822. године напустио своје седиште у Сиску да би се придружио Србима негде у Западној Босни, која је контролисала већи део Далмације[4][5].

Већина истраживача наше прошлости мисли да се иза грчке титуле архонта коју Константин Порфирогенит приписује првим српским владарима крије словенска титула кнеза. По томе се сматра да је исту титулу носио и Радослав. Приближно време његове владавине може се проценити само према смени поколења, пошто тек за његовог унука, Просигојевог сина Властимира имамо поузданији наговештај да је владао око 851. године, а на основу тога је могуће претпоставити да је његов деда Радослав владао на почетку 9. века. У то време пада и податак франачког хроничара Ајнхарда, који је у својим Аналима Франачког краљевства (Annales Regni Francorum) забележио, под 822. годином,[6] да су Срби народ који држи велики део Далмације (ad Sorabos, quae natio magnam Dalmatiae partem obtinere dicitur).[7] Претпоставља се да су се у то време српске области простирале према западу све до реке Уне.[8] Такође знамо да је за време Радослава Паганија била у вазалном односу према Србији, највероватније од 823. године.[9]

Српске кнежевине 8. и 9. век.

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ а б Moravcsik 1967, стр. 154.
  2. ^ Ферјанчић 1959, стр. 50.
  3. ^ Ферјанчић 1959, стр. 50. "Пошто је умро онај архонт Србин који је пребегао цару Ираклију, по наследству завлада његов син a потом унук и тако редом архонти из његовог рода. После извесног броја година роди се од њих Вишеслав и од њега Радослав и од њега Просигој и од њега Властимир и до овог Властимира Бугари су живели мирно са Србима ...".
  4. ^ Živković, Tibor (2006). Portreti srpskih vladara: IX - XII vek. Biblioteka Jazon. Beograd: Zavod za Udžbenike i Nastavna Sredstva. ISBN 978-86-17-13754-8. 
  5. ^ Станојевић, Станоје (1989). Историја српскога народа. Београд. ISBN 978-86-7674-238-7. 
  6. ^ Scholz 1970, стр. 111.
  7. ^ Pertz 1845, стр. 83.
  8. ^ Јанковић 2007.
  9. ^ Prospetto cronologico della storia della Dalmazia: con riguardo alle provincie slave contermini, p. 86

Извори и литература[уреди | уреди извор]

Извори[уреди | уреди извор]

Литература[уреди | уреди извор]

Викизворник[уреди | уреди извор]


Кнез Србије
почетак 9. века