Пређи на садржај

Грубеша

С Википедије, слободне енциклопедије
Грубеша
Лични подаци
Пуно имеГрубеша Војислављевић
Место рођењаЗета, Српско краљевство
Датум смрти1125.
Место смртиград Бар, Српско краљевство
ГробЦрква Св. Ђорђа у Бару
Породица
РодитељиРадослав
ДинастијаВојислављевић
краљ
Период(1118 - 1125)
ПретходникЂорђе Бодиновић
НаследникЂорђе Бодиновић

Грубеша (крај 11. века - прва четвртина 12. века) био је српски краљ и владар Дукље, од око 1118. до око 1125. године.[1][2][3]

У жељи да уништи све претенденте на српски престо краљ Ђорђе се окомио на Бранислављевиће, другу краљевску грану Војислављевића. Сазнавши за то, три брата Грубеша, Драгиња и Драгило беже у Драч свом стрицу Гојиславу. Међутим приликом бега, Ђорђе успева да ухвати Грубешу и да га утамничу у Скадру.

Уз помоћ византијске војске, предвођеном војсковођом Калојаном Куманом, Гојислав и његови нећаци нападоше краља Ђорђа и поразише га у одлучној бици. Изгубивши војску која је делом била или уништена или заробљена, краљ се са неколицином спасио бекством. У следећем удару Бранислављевићи уз помоћ војсковође Калојана ударише на Скадар и заузимају га. Из тамнице ослобађају Грубешу који се уз помоћ византинаца прогласио за новог српског краља.

У међувремену Ђорђе пребеже у Рашку у којој је у изгнанству био у следећих 7 година. Његова мајка Јаквинта послата је у Цариград где је и умрла.

Грубеша је као српски краљ владао у периоду од (1118 – 1125). године, успевајући да смири и обнови земљу заморену династијском борбом. За то време Ђорђе, који је боравио у Рашкој, скупи велику војску и уз помоћ Рашког жупана Уроша I нападне Грубешу који му се у бици код Бара око 1125. године супротстави. У тој борби погину краљ Грубеша и Ђорђе Бодиновић поново преузе власт.

Краљ Грубеша сахрањен је са почастима у Барској епископији у цркви Св. Ђорђа.

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

Извори и литература[уреди | уреди извор]

Извори
Литература