Орлови Грмеча

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
2. извиђачко - диверзантски одред
Грб 2. извиђачко-диверзантског одреда "Орлови Грмеча",Другог крајишког корпуса ВРС.jpg
Постојање1992—1996.
Формацијаодред
Јачина850 људи
просечно: 200 људи
ДеоВојске Републике Српске
НадимакОрлови Грмеча
Одликовањаорден Немањића
Команданти
КомандантМиле Шушљик

2. извиђачко-диверзантски одред, познатији као "Орлови Грмеча" је била јединица Војске Републике Српске, у саставу Другог крајишког корпуса. Ова јединица је важила за најелитнију и најјачу јединицу Дрварског корпуса, а била је угледна широм Српске.

Историја[уреди]

Одред је настао 1992. године на почетку Одбрамбено-отаџбинског рата, а убрзо ће постати познат по називу "Орлови Грмеча". За команданта је постављен Миле Шушљик. Борци ове јединице не долазе са територије одређене општине, већ са простора цијеле Босанске крајине. Јединица је цео ратни период провела на Бихаћком ратишту борећи се против 5. корпуса Армије БиХ, и деловала са свих праваца на Бихаћ. Важили су за најјачу и најжилавију јединицу овог корпуса, а такође су учествовали у многим операцијама ВРС. Кроз ову јединицу прошло је око 850 бораца, од којих је 25 погинуло; просечно бројно стање је било око 200 бораца. Одред је одликован орденом Немањића.

Дан бригаде[уреди]

У бањалучком насељу Чесма, код цркве Светог Луке, сваке године се одаје почаст за 25 погинулих бораца ове славне јединице. 2013. године обиљежено је 21 година од оснивања ПДТО "Орлови Грмеча."

Код споменика у Чесми тада су положени вијенци бивши комадант јединице Миле Шушљик, представници Министарства рада и борачко-инвалидске заштите, предсједник БОРСПантелија Ћургуз и представници општине Рибник.[1]

Види још[уреди]

Спољашње везе[уреди]

Референце[уреди]