Република Српска (1992—1995)

Из Википедије, слободне енциклопедије
Република српског народа Босне и Херцеговине
Српска Република Босна и Херцеговина
Република Српска
Застава Републике Српске Грб Републике Српске
Застава Грб
Химна
Боже правде
Bsa controlled.png
Република Српска у највећем обиму
Географија
Континент Европа
Регија Балкан
Главни град Српско Сарајево (Пале)
Друштво
Службени језик српски
Религија православље
Политика
Облик државе Република
 — Председник Радован Караџић
 — Премијер Бранко Ђерић
Владимир Лукић
Душан Козић
Историја
Постојање  
 — Оснивање 1992.
 — Укидање 1995.
 — Статус бивша држава
Догађаји  
 — Оснивање Српске Републике Босне и Херцеговине 9. јануар 1992.
 — Одвајање од Социјалистичке Републике Босне и Херцеговине 7. април 1992. 
 — НАТО бомбардовање Републике Српске 30. август 1995. 
 — Дејтонски споразум 21. новембар 1995. 
Географске и друге карактеристике
Валута динар Републике Српске
Земље претходнице и наследнице
Републике Српске
Претходнице: Наследнице:
Flag of SFR Yugoslavia.svg СФР Југославија Босна и Херцеговина Flag of Bosnia and Herzegovina.svg
Flag of SR Bosnia and Herzegovina.svg Социјалистичка Република Босна и Херцеговина (СФР Југославија) Република Српска (Босна и Херцеговина) Flag of Republika Srpska.svg
Портал:Историја

Република Српска је између 1992. и 1995. била фактички независна држава. Формирана је на делу територије некадашње СР Босне и Херцеговине, једне од република бивше СФР Југославије.

Територија и границе[уреди]

Република Српска је обухватала неколико географских целина - Босанску Крајину, Посавину, Семберију, Романију, Подриње и источну Херцеговину. Граничила се са Савезном Републиком Југославијом на истоку, Републиком Српском Крајином на западу, Хрватском на северу и југу, као и са Републиком Босном и Херцеговином и Хрватском Републиком Херцег-Босном дуж линија фронта.

Историја[уреди]

У току распада Југославије, проглашено је пет српских аутономних области на подручју СР Босне и Херцеговине: САО Босанска Крајина, САО Семберија, САО Романија, САО Херцеговина и САО Северна Босна. Ове области ће се затим ујединити у јединствену републику. Република српског народа Босне и Херцеговине проглашена је 9. јануара 1992. године, док је 28. фебруара донет Устав Републике Српске Босне и Херцеговине, у којем је писало да територија ове републике обухвата српске аутономне области, општине и друге српске етничке ентитете у СР Босни и Херцеговини. Република је проглашена делом југословенске федералне државе.

Када је крња влада СР Босне и Херцеговине 5. априла 1992. године прогласила независност, Српска Република Босна и Херцеговина проглашава 7. априла 1992. године одвајање од СР Босне и Херцеговине и останак у СФР Југославији. Име републике је промењено у Република Српска 12. августа 1992. године. С обзиром да је СФР Југославија престала да постоји и да су нову Савезну Републику Југославију чиниле само Србија и Црна Гора, Република Српска је постала фактички независна држава.

Између 1992. и 1995. Република Српска је била у рату са новопроглашеном муслиманском Републиком Босном и Херцеговином и Хрватском Републиком Херцег-Босном. 30. августа 1995. почиње НАТО бомбардовање Републике Српске. На крају рата, потписан је Дејтонски мировни споразум, 21. новембра 1995. године. Република Српска је тада међународно призната као један од два ентитета, који чине државу Босну и Херцеговину (други ентитет је Федерација Босне и Херцеговине). Република Српска је призната на 49% територије Босне и Херцеговине, а Федерација Босне и Херцеговине на 51%.

Види још[уреди]