2. семберска лака пјешадијска бригада

С Википедије, слободне енциклопедије
Пређи на навигацију Пређи на претрагу
2. семберска лака пјешадијска бригада
2. Семберска лака пјешадијска бригада.jpg
Грб Друге семберске лаке пјешадијске бригаде
Постојање1992—1996.
Формацијабригада
Јачина6.000
по формацији: 2.300
просечно: 2.300
ДеоВојске Републике Српске
Ангажовање
Команданти
КомандантБлагоје Гавриловић

Друга семберска лака пјешадијска бригада је била пјешадијска јединица Војске Републике Српске у саставу Источнобосанског корпуса Војске Републике Српске. Зона одговорности бригаде је била територија регије Семберија. Команда бригаде се налазила у Бијељини.

Историја[уреди | уреди извор]

Друга семберска лака пјешадијска бригада је формирана 6. јуна 1992. године. Ова бригада има дуг ратни и борачки стаж и мада носи назив "семберска", ова оперативна јединица била је оспособљена за дејство на ширем подручју Републике Српске. Ова јединица је била једна од три "семберске" бригаде.

Дан бригаде[уреди | уреди извор]

Сваке године, град Бијељина, током мјесеца јуна код Централног споменика у граду, заједно са градском борачком организацијом, обиљежава дан 2. семберске лаке пјешадијске бригаде, када се низом манифестација одаје почаст палим борцима ове бригаде, борцима других јединица погинулим на линијама одбране Семберије и Бијељине и подсјећа на ратни пут 2. бијељинске лаке пјешадијске бригаде и бораца Семберије и Бијељине. Вођа ове бригаде је био Благоје Гавриловић, због кога је касније бригада била познатија и као Гаврина бригада. Кроз ову бригаду прошло је више од 6.000 бораца, од којих је 150 погинуло, а око 500 рањено. Друга семберска бригада ВРС представљала је најјачу војну формацију Семберије.[1]

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Сјећање на Другу семберску бригаду”. РТРС. Архивирано из оригинала на датум 06. 10. 2017. Приступљено 28. 11. 2016. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]