2. семберска лака пјешадијска бригада

Из Википедије, слободне енциклопедије
2. семберска лака пјешадијска бригада
Постојање 1992-1996.
Формација бригада
Део Војске Републике Српске
Команданти
Командант Благоје Гавриловић

Друга семберска лака пјешадијска бригада је била пјешадијска јединица Војске Републике Српске у саставу Источнобосанског корпуса Војске Републике Српске. Према прелиминарним процјенама, бригада је у рату изгубила 150 бораца. Зона одговорности бригаде је била територија регије Семберија. Команда бригаде се налазила у Бијељини.

Историја[уреди]

Друга семберска лака пјешадијска бригада је формирана 6. јуна 1992. године. Ова бригада има дуг ратни и борачки стаж и мада носи назив "семберска", ова оперативна јединица била је оспособљена за дејство на ширем подручју Републике Српске. Ова јединица је била једна од три "семберске" бригаде.

Дан бригаде[уреди]

Сваке године, град Бијељина, током мјесеца јуна код Централног споменика у граду, заједно са градском борачком организацијом, обиљежава дан 2. семберске лаке пјешадијске бригаде, када се низом манифестација одаје почаст палим борцима ове бригаде, борцима других јединица погинулим на линијама одбране Семберије и Бијељине и подсјећа на ратни пут 2. бијељинске лаке пјешадијске бригаде и бораца Семберије и Бијељине. Вођа ове бригаде је био Благоје Гавриловић, због кога је касније бригада била познатија и као Гаврина бригада. Кроз ову бригаду прошло је више од 6.000 бораца, од којих је 150 погинуло, а око 500 рањено. Друга семберска бригада ВРС представљала је најјачу војну формацију Семберије. [1]

Види још[уреди]

Референце[уреди]

  1. „Сјећање на Другу семберску бригаду”. РТРС. Приступљено 28. 11. 2016. 

Спољашње везе[уреди]