2. семберска лака пјешадијска бригада

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
2. семберска лака пјешадијска бригада
2. Семберска лака пјешадијска бригада.jpg
Грб Друге семберске лаке пјешадијске бригаде
Постојање 1992—1996.
Формација бригада
Део Војске Републике Српске
Команданти
Командант Благоје Гавриловић

Друга семберска лака пјешадијска бригада је била пјешадијска јединица Војске Републике Српске у саставу Источнобосанског корпуса Војске Републике Српске. Према прелиминарним процјенама, бригада је у рату изгубила 150 бораца. Зона одговорности бригаде је била територија регије Семберија. Команда бригаде се налазила у Бијељини.

Историја[уреди]

Друга семберска лака пјешадијска бригада је формирана 6. јуна 1992. године. Ова бригада има дуг ратни и борачки стаж и мада носи назив "семберска", ова оперативна јединица била је оспособљена за дејство на ширем подручју Републике Српске. Ова јединица је била једна од три "семберске" бригаде.

Дан бригаде[уреди]

Сваке године, град Бијељина, током мјесеца јуна код Централног споменика у граду, заједно са градском борачком организацијом, обиљежава дан 2. семберске лаке пјешадијске бригаде, када се низом манифестација одаје почаст палим борцима ове бригаде, борцима других јединица погинулим на линијама одбране Семберије и Бијељине и подсјећа на ратни пут 2. бијељинске лаке пјешадијске бригаде и бораца Семберије и Бијељине. Вођа ове бригаде је био Благоје Гавриловић, због кога је касније бригада била познатија и као Гаврина бригада. Кроз ову бригаду прошло је више од 6.000 бораца, од којих је 150 погинуло, а око 500 рањено. Друга семберска бригада ВРС представљала је најјачу војну формацију Семберије. [1]

Види још[уреди]

Референце[уреди]

  1. ^ „Сјећање на Другу семберску бригаду”. РТРС. Приступљено 28. 11. 2016. 

Спољашње везе[уреди]