2. семберска лака пјешадијска бригада

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
2. семберска лака пјешадијска бригада
2. Семберска лака пјешадијска бригада.jpg
Грб Друге семберске лаке пјешадијске бригаде
Постојање1992—1996.
Формацијабригада
Јачина6.000
по формацији: 2.300
просечно: 2.300
ДеоВојске Републике Српске
Ангажовање
Команданти
КомандантБлагоје Гавриловић

Друга семберска лака пјешадијска бригада је била пјешадијска јединица Војске Републике Српске у саставу Источнобосанског корпуса Војске Републике Српске. Зона одговорности бригаде је била територија регије Семберија. Команда бригаде се налазила у Бијељини.

Историја[уреди]

Друга семберска лака пјешадијска бригада је формирана 6. јуна 1992. године. Ова бригада има дуг ратни и борачки стаж и мада носи назив "семберска", ова оперативна јединица била је оспособљена за дејство на ширем подручју Републике Српске. Ова јединица је била једна од три "семберске" бригаде.

Дан бригаде[уреди]

Сваке године, град Бијељина, током мјесеца јуна код Централног споменика у граду, заједно са градском борачком организацијом, обиљежава дан 2. семберске лаке пјешадијске бригаде, када се низом манифестација одаје почаст палим борцима ове бригаде, борцима других јединица погинулим на линијама одбране Семберије и Бијељине и подсјећа на ратни пут 2. бијељинске лаке пјешадијске бригаде и бораца Семберије и Бијељине. Вођа ове бригаде је био Благоје Гавриловић, због кога је касније бригада била познатија и као Гаврина бригада. Кроз ову бригаду прошло је више од 6.000 бораца, од којих је 150 погинуло, а око 500 рањено. Друга семберска бригада ВРС представљала је најјачу војну формацију Семберије.[1]

Види још[уреди]

Референце[уреди]

  1. ^ „Сјећање на Другу семберску бригаду”. РТРС. Приступљено 28. 11. 2016. 

Спољашње везе[уреди]